EXTRA: Filip Jicha lämnar Barcelona – och lägger av med handboll?

Foto: Angela Grewe, @angieee11

En av 2000-talets mest framgångsrika handbollsspelare lämnar Barcelona och kanske även handbollsscenen. I ett känslosamt meddelande på Instagram meddelar han att kroppen helt enkelt inte orkar med professionell handboll längre.

Den 35-åriga tjeckiska landslagsmannen Filip Jicha överraskade handbollsvärlden med sitt plötsliga Instagraminlägg. Där avslöjade han att han kommande säsong inte kommer att ingå i Barcelonas trupp. På grund av skadebekymmer med framförallt sina knä känner han att han inte kan leverera på en nivå han känner sig nöjd med.

Filip Micha är en av modern tids mest framgångsrika handbollsspelare. Vid 22 års ålder lämnade han sitt Tjeckien för att prova lyckan i TSV St Otmar St Gallen, där han gjorde stor succé. Undertecknad spelade en kort sejour i klubben och vet hur omtyckt och uppskattad han var, trots att han endast spelade där en säsong. Resan gick vidare till Bundesliga och Lemgo där han spenderade två framgångsrika säsonger innan THW Kiel köpte honom för 400 000 euro. Väl i THW Kiel började de stora framgångarna och titlarna radades upp på löpande band. Sju ligatitlar på åtta säsonger med säsongen 2010 som kronan på verket då han med THW Kiel vann ligan och Champions League samtidigt som han vann skytteligan i EM, blev utsedd till EM:s mest värdefulla spelare samt blev utsedd till världens bästa handbollsspelare.

I sitt Instagraminlägg avslutar han med att skriva:
”Jag är väldigt ledsen över att behöva säga det, men jag vet också att det är en del av livet som professionell idrottsman. Nu behöver jag tid med mina nära och kära för att diskutera min framtid.”

Han lämnar således en liten lucka för en fortsättning, men känslan är att vi har sett det sista av Filip Jicha i den absolut topphandbollen.