Exklusivt på HK: Adler om nya äventyret i Krim

Maria Adler. Foto: Viktor Ljungström Viktorljungstrom.se

Efter förra säsongen lämnade Maria Adler Odense för den slovenska toppklubben RK Krim. Handbollskanalen har pratat med den före detta LUGI-spelaren.

Maria Adlers kontrakt med Odense gick ut efter förra säsongen och efter en tid hamnade vänsternian i RK Krim, hemmahörande i Ljubljana.

– Jag hade i stort sett klart med en klubb i Rumänien men när det inte blev något stod jag utan kontrakt. Då hörde Krim av sig och visade intresse och på den vägen är det. Det blev en sista minuten-grej, men det känns fortfarande spännande, berättar Maria Adler för Handbollskanalen.

Vad kände du till om Krim sedan tidigare?

– Vi var på träningsläger här sommaren innan med Odense så jag har ju sett hur här ser ut nu. Jag kände så klart också till att de alltid varit ett storlag som spelat mycket i Champions League.

Hur gick dina tankar när du valde att lämna Odense?

– Först och främst var det Odense som inte ville förlänga, de köpte in Stine Jörgensen och då var den platsen tagen. Frågan jag ställde mig var om jag skulle fortsätta i Danmark eller om jag skulle testa på något nytt. Efter fyra år i danska ligan kände jag att det var dags att prova någon annan typ av upplevelse. Jag ville utmana mig själv lite.

Nu har Maria Adler bott i Ljubljana i drygt två månader och menar att det både finns likheter och skillnader med livet i Skandinavien.

– Det är mer annorlunda än vad man kan tänka sig. Man lever ju samma liv som man gör hemma så det utanför är rätt så likt. Det som är annorlunda är först och främst träningsbiten, hur man kommunicerar och allt det där.

Vad pratar ni för språk på träningar och matcher?

– Tränarna säger allt på slovenska och sen översätter de vad vi som inte förstår språket behöver veta. Men jag är ensam skandinav i laget, så det är lite ensamt.

Hur har första tiden varit?

– Det har faktiskt varit ganska tufft i början eftersom det är så mycket nytt. Man är van vid att saker fungerar på ett visst sätt och när det inte gör det blir det svårt. Men jag tror att det hade varit likadant om jag hade flyttat någon annanstans, det blir ju nya rutiner oavsett. Det handlar om hitta sin plats, att hitta hem. Det kan ta lite tid, berättar Adler, som trivs bra i staden för övrigt.

– Det är en jättemysig stad, hur fin som helst. Hela staden är omringad av berg och det är väldigt fin natur här. Det tar mig 10 minuter till hallen och 15 minuter till centrum.

Maria Adler gjorde sig känd som en fantastisk skytt redan i LUGI där hon dominerade innan hon fyllt 20 år. Sedan gick flyttlasset till Danmark och succén fortsatte, fram till att axelproblemen började. Axeln är fortfarande inte helt bra.

– Innan sommaren kändes den helt perfekt men nu har den strulat lite. Det kom inte som en chock eftersom det är säsongsstart och då blir det lite ömt eftersom man kanske gör lite mer än vad man borde. Man det kommer att bli bättre, jag är inte orolig.

Krims säsong drar igång på allvar redan på lördag då Supercupfinal väntar. Efter det deltar klubben i såväl en internationell serie med lag från Balkan, men även i en inhemsk liga och i Champions League.

– Det är svårt att prata om mål med säsongen eftersom det inte riktigt har börjat än och jag vet inte hur det är här nere. Men det ska bli skitkul att få spela Champions Leauge, det är det roligaste med att vara här.

Hur bra är Krim jämfört med Odense?

– Det är väldigt svårt att jämföra eftersom vi spelar helt annorlunda här än i Odense. I Skandinavien är det väldigt viktigt hur man sätter upp spel och vem som ska göra vad. De vill gärna göra det här också men det slutar nästan alltid med att någon tar bollen och skjuter.

Men som den skytt du gjort dig känd för måste det vara viktigt att du har en spelskicklig mittnia bredvid dig?

– Så är det. Men vi kör mycket rullespel och ligger nära varandra vilket gör att försvaren blir defensiva. Och så har vi många små och snabba spelare i laget, det kan vara en fördel för mig eftersom jag lär få mer utrymme.

Om du gör en riktigt bra säsong i Krim borde du vara aktuell för landslaget igen, hur går dina tankar kring det?

– Helt ärligt så tänker jag faktiskt inte på landslaget. Jag har så mycket nytt här så att det räcker och blir över, skrattar hon.

– Kommer det så kommer det. Nu kör jag ett år här och så får vi se efter det, avslutar Maria Adler.