EHF: ”Inga matcher i Ukraina”

Natalia Volovnyk i Ukraina under VM-kvalmatchen mot Sverige. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN.

Det europeiska handbollsförbundet (EHF) meddelade i dag att de flyttar samtliga internationella handbollsmatcher som varit planlagda att spelas i Ukraina. Säkerhetsläget är inte tillräckligt stabilt och i ett statement redogör de för en alternativ spelplan.

Vid lunchtid publicerade EHF ett pressmeddelande där de bekräftar att de internationella handbollsmatcherna som är schemalagda att spelas i Ukraina kommer att flyttas på grund av säkerhetsläget. ”Säkerheten för lag, spelare och funktionärer är av högsta prioritet”, säger EHF:s president Michael Wiederer pressmeddelandet.

EHF har tittat på den kommande fyraveckorsperioden och flyttat HC Motors Champions League-möten med Paris Saint-Germain och Barcelona till slovakiska Prešov, med ett par dagars mellanrum.

Ukrainas EM-kvalmatcher mot Tjeckien på damsidan kommer att spelas i Tjeckien. På herrsidan ska Ukraina möta Finland i VM-kval play-off i mitten av mars och där är spelplatserna ännu inte bestämda.

Under de senaste tio dagarna har två matcher i European Cup ställts in: HC Galychanka Lvivs match mot H71 i damernas turnering och ryska Skif Krasnodars match mot Drammen HK i herrarnas. EHF har inte tagit något beslut angående dessa matcher.

Efter att Ryssland erkänt de båda utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk som självständiga och samtidigt meddelat att de sänder in trupper i östra Ukraina har säkerhetsläget i regionen förändrats drastiskt. EU och Storbritannien planerar för sanktioner och det är ännu oklart hur omfattande dessa kommer att bli.