Sexpass-regeln i fyra punkter

Mikkel Hansen. Foto: V Michel

Den nya regeln för passivt spel går ut på att anfallande lag får passa bollen max sex gånger efter att domaren har höjt armen. Simpelt? Man skulle kunna tro det.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Handboll är tuff sport, en tät sport och en snabb sport – det gör att handbollsdomare är bland de svårare jobben du kan ha inom idrotten. Många beslut bygger på skrivna regler men blir lätt en bedömningsfråga bland knuffar och kramar. Därför mottogs nyheten om en konkret regel för passivt spel, att man bara får passa bollen sex gånger innan domaren blåser av.

Men riktigt så enkelt har det inte blivit för domarna. Frikast, tid och glömska ställer till det.

– Det efterfrågas om mer objektivitet, och det har det blivit i och med sex passningar-regeln, men det är också så med nya regler, att de måste masseras in, säger Danska handbollsförbundets regeltolkare Jørn Møller.

Danska tv2 har ställt upp några problemställningar med den nya regeln i fyra punkter.

1. Under VM visade det sig att domarna – som måste hålla högt tempo med de kontrande elitspelarna bland gruff och svett och kombinationer – tappar räkningen. I allt runtomkring hände det att man vissa gånger kommer av sig att räkna bland tusentals vrålade fans i slutminuterna när hela arenan kokar.

2. Sex passningar är inte alltid sex passningar. Då ett lag har spelat bollen sex gånger och den sista spelaren ska skjuta men får frikast så blir det problem. Teoretiskt sett måste spelaren då skjuta direkt på avkast men detta är inte praxis och de tillåts passa en gång till en spelare som avslutar – vilket ger sju passningar. Vilket skedde till Danmarks fördel mot Sverige under VM. (De tog upp det själva.)

3. Den nya regeln avlöser inte den gamla regeln. För även om det är sex passningar som gäller så kan domarna fortfarande ta ett eget beslut att blåsa av för passivt spel innan de sex passningarna är slagna. Den nya regeln är alltså mer ett komplement till den gamla regeln men detta verkar många ha glömt bort, skriver tv2.

4. Slutsekunderna rinner snabbt iväg för förlorande lag. Den nya regeln, även om den ska vara ett komplement till den gamla, underlättar för laget som leder att maska med bollen vid passivt spel. Stjärnor som Karabatic och Hansen sågs under VM gå och studsa bollen tills de får ett frikast med sig, utan att ha slagit en enda passning. Då kan domaren gå in själv och döma passivt men detta glöms lättare av i skuggan från den nya bedömningen.

Men vi får hoppas på det som den danske regeltolkaren menade: Det tar tid att massera in en ny regel.

5 Kommentarer

  1. Det var ju dock inte det som hände mellan Danmark och Sverige i VM eftersom danskarnas frikast kom efter endast några slagna passningar. Detta gäller väl enbart om man får frikast/inkast med 0 passningar kvar?

    • Ja, precis, med 0 passningar kvar. Danmark hade ”råd” med en pass efter frikastet men passade två gånger har jag för mig?

  2. Intressant sammanställning även om jag inte till fullo håller med. För det första så var det som inträffade i matchen mot Danmark inte ett resultat av att man fick en extra pass så som man ger intryck av under punkten 2. Det blev en pass för mycket pga att domarna tappade räkningen och fick 7 passningar på ett felaktigt sätt. Det som avses under punkten 2 är när 6 passningar lagts och anfallande lag får frikast, vid ett sådant tillfälle ska anfallande lag få lägga frikastet till en medspelare som sedan måste skjuta. Detta för att undvika att man hamnar i ett läge där man måste ta ett direkt skott mot mål.

    För det andra så har man vänt på resonemanget i punkt 3. Den nya regeln om 6 passningar är tänkt att utgöra grunden för bedömning av passivitet efter det att förvarningstecken för passivt spel visats – sedan kan domarna (som ett komplement) fortfarande blåsa när som helst om ingen synbar förändring i viljan att komma till avslut kan ses.

    Jag kommer att publicera en kortare genomgång av grunderna för passivt spel och den nya regeln inom kort.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here