2015: Mötte Wassarna – 2018: Mästare och spel i EHF-cupen

Foto: IBV

Den isländske målvakten Björn Vidar Björnsson har en intressant karriär som nu går in i en ny fas.

Igår vann IBV den isländska Mästarcupen efter finalseger mot Fram med 30-26. Ett tungt statement om att IBV blir att räkna med även den kommande säsongen efter att ifjol tagit hem både grundserien, slutspelet och cupen på Island.

I sommar har Erlingur Richardson tagit över som tränare hos IBV, en förening han lirade för redan 1990 men också var coach för 2002-2005. Han har sedan bland annat varit ledare för Islands herrlandslag (2012-2013), Füchse Berlin (2015-2016) samt Nederländernas herrlandslag (2017-).

Richardson har nu förstärkt mellan stolparna med en svenskbekanting. I gårdagens match mot Fram stod nämligen Björn Vidar Björnsson som en vägg i målet. Med 9 räddningar och 38% i räddningsprocent gjorde han en fin insats för IBV. Och närmast osannolik.

Det är nämligen bara drygt tre år sedan han siktades i Angered Arena mellan stolparna för HK Kelt. Då blev det torsk med 31-34 mot Wassarna HK men BVB gjorde annars flera storartade insatser för IK Celtic. Vad sägs till exempel om denna bild från Halmstad HP borta en fredagkväll? Celtic låg under hela matchen fram till 26-25, och då gick slutsignalen.

Nu väntar utmaningar i EHF-cupen för IBV från Vestmannaeyjar. Där ställs de mot franska PAUC i den andra kvalomgången. En mycket tuff motståndare som värvat in Philip Stenmalm i år och där det siktas lirare som Aymeric Minne, Martin Larsen, Darko Cingesar och Morten Björnshauge. Laget tränas av legenden Jerome Fernandez.

Lite skillnad mot Wassarna borta.