Nytt besked: 500 personer kan tillåtas på idrottsevenemang

Inrikesminister Mikael Damberg och Amanda Lind, kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna. Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN

Inrikesminister Mikael Damberg samt kultur- och demokratiminister med ansvar för idrottsfrågor Amanda Lind höll på tisdagen en presskonferens. Där meddelades det att förbundsförordningen med gränsen på 50 deltagare kommer att ligga fast, men det aviseras samtidigt ett undantag. Det planeras också för ytterligare förändring av förordningen som förhoppningsvis kan hjälpa idrotten.

– Vi tar oss igenom den här krisen tillsammans, och då måste vi alla göra allt vi kan för att inte hamna i ett läge där vi måste backa igen, såsom vi ser att många andra länder i Europa fått göra. Vi måste hålla i och hålla ut. Regeringen är samtidigt mån om att förbudsförordningen inte i onödan träffar verksamheter som kan bedrivas på ett smittsäkert sätt, säger inrikesminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

På torsdag är det dags för regeringssammanträde och då kommer det beslutas om ett undantag som innebär förändringar för bland annat restaurang- och musikbranschen. Regeringen planerar även för ytterligare ett undantag i förordningen och den gäller arrangemang med sittande publik, till exempel idrottsmatcher.

”Undantaget möjliggör för sådana arrangemang med upp till 500 deltagare där publiken sitter med ett avstånd om en meter från varandra. Två personer i samma sällskap ska kunna sitta tillsammans utan avstånd mellan sig. Förslaget på deltagartak och avstånd är i enlighet med vad Folkhälsomyndigheten föreslår i sitt remissvar. Ett beslut om denna ändring planeras till den 8 oktober och skulle i så fall kunna börja gälla från och med den 15 oktober,” skriver regeringen i pressmeddelandet.

– Jag är tacksam för den dialog jag och regeringen haft med de branscher som drabbats hårt och jag uppskattar den ansvarskänsla, konstruktivitet och framåtanda som kulturlivet, idrottssverige, trossamfunden och många andra visat. Arbetet har präglats av en vilja att tänka kreativt och att använda vartenda verktyg som finns för att skapa trygga evenemang., säger kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna Amanda Lind.

I pressmeddelandet skriver regeringen samtidigt att det krävs att smittläget fortfarande tillåter ett sådant beslut för att det ska kunna bli en förändring.

Summan av kardemumman är att från och med den 15 oktober kan det tillåtas 500 personer på idrottsevenemang, men då får inte smittoläget förvärras.