Ny bok om ledarskap – fokus på Rustan Lundbäck

Rustan Lundbäck. Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN

Titta hit alla handbollsälskare – det har släppts en ny bok om ledarskap där ett helt kapitel dedikeras till Rustan Lundbäck. Paul Übelacker, tidigare elitspelare i handboll, är författare till boken. – Enligt mig är Rustan Lundbäck den mest framgångsrika klubbtränaren i Sverige någonsin, säger Paul Übelacker till Handbollskanalen.

I denna bok låter författaren rösterna från framgångsrika och spännande ledare komma fram: en designchef på SONY, en rektor, en präst, företagsledare på AXIS, en varuhuschef på IKEA och en stadsdelschef i Rosengård. Några är uppmärksammande i media, andra har inte synts i det offentliga rampljuset.

Det är kvinnor och män i olika åldrar och alla från olika branscher. Några är från Sveriges mest framstående företag. Andra är från branscher som inte har som uppgift att tjäna pengar. Prästens utmaningar och lösningar har en hel del att bidra till ideella verksamheter som handbollsföreningar, menar Paul.
Här får du som läsare möjlighet att hitta goda exempel som lyckats i ett särskilt sammanhang och under olika förutsättningar, t.ex. inför en svår situation eller som fungerat över en lång period.

Efter varje kapitel och exempel gör författaren en analys med koppling till beprövad erfarenhet och forskning. I slutet av boken finns slutsatser och gemensamma drag mellan ledarna.

Handbollskanalen har pratat med Paul Übelacker om boken och den före detta LUGI och IK Sävehof-spelaren berättar då om kapitlet som handlar om Rustan Lundbäck.

– Han är inte så himla uppmärksammad inom handbolls-Sverige, men han har ju haft otroliga framgångar på både dam- och herrsidan. Han har tagit guld eller silver under i stort sett samtliga år, säger Übelacker.

– Jag vet att det finns synpunkter på Rustan. Jag skulle vilja säga att han har försökt tänka annorlunda och hitta nya lösningar. Och har du varit så otroligt framgångsrik under så många år som Rustan har varit finns det så klart anledningar till det. Det finns inget annat exempel på klubbsidan som kan mäta sig med honom.

I boken har flera handbollsprofiler berättat om deras upplevelser av den karismatiske Lundbäck, däribland Kim Andersson, Henrik Signell, Erik Fritzon och Pauls fru Lena Bengtsson Übelacker, samt Johan Zanotti som med Tomas Axnér hade Rustan som mentor den enda gång LUGI vunnit serien.

– Lena hade Rustan som tränare i Sävehof och har berättat saker för mig som fick mig att undra vad är det här för något. Men det är bara att titta på de resultat han har gjort.

Boken, som släpptes i vintras och redan fått goda recensioner, har bland annat lästs av Per-Olov ”Tjolle” Ström från svenska handbollförbundet.

– Jag har arbetat i över 25 år med ledarskap och medarbetarskap som skapar och utvecklar individer, grupper och organisationer mot hög prestation, över tid. Boken Inspirerande ledare påvisar, än en gång, för mig att det finns faktorer och förhållningssätt som måste till för att ”man” ska lyckas i sitt ledarskap. Jag menar att den här boken beskriver dessa faktorer på ett sätt som är lärande för alla chefer, ledare eller tränare. Jag gillade verkligen det jag läste, säger han.

Ytterligare en handbollsprofil som har läst boken är Hamed Khazrai, huvudtränare och föreningsutvecklare i Torslanda HK.

– När jag fick veta att Paul skrivit en bok så var jag nyfiken på innehållet, speciellt då det handlade ledarskap och att han tagit sig tiden att skriva om andra framgångsrika ledare. Läste igenom denna och tycker innehållet och texten är oerhört bra och det finns många saker som jag tagit till mig till mitt ledarskap från denna bok i form av tränarskap men också flerårig ledaransvar inom diverse områden inom föreningslivet. Tycker denna bok är helt klart värt att läsa i form av enkel utbildning, men också massa tankar och tips om hur du kan implementera i din vardag, säger Hamed.

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus, Ginza, Akademibokhandeln, Plusbok och CDON.

Paul Übelacker har tidigare utkommit med Prillan och bollen, en bok om idrotts- kultur, tobaksberoende och att ändra (o)vanor. Paul spelade elithandboll under tretton år, bland annat för J- och U-landslaget samt för två av Sveriges största klubbar. Han är civilekonom med inriktningen organisation och management. Idag driver han företaget BE it och är sportmentor i Malmö FF.

Denna artikel är ett samarbete mellan Handbollskanalen och Paul Übelacker.