Intervju med Jens Littorin, författare till ”Matchfixarna 2 Kampen går (inget) vidare

Jens Littorin.

Jens Littorin är tillbaka med en ny bok på ämnet matchfixning. Här går DN-reportern bland annat igenom varför Sverige under 2019 var nummer tre i Europa vad gäller länder mest angripna av matchfixning. Handbollskanalen har pratat med Littorin, som bland annat berättar om varför det är så viktigt att det pratas om matchfixning.

Matchfixarna 2 Kampen går (inget) vidare heter boken och givetvis har Handbollskanalen pratat med Jens Littorin för att höra mer om arbetet bakom.

– När jag först hörde talas om matchfixning var jag naiv och tänkte att Sverige brukar ju rankas som ett av de minst korrumperade länderna och det var med den bakgrunden som jag började arbeta med det här, säger Jens Littorin till Handbollskanalen.

Under ett seminarium via organisationen Play the Game lyssnade Dagens Nyheter-repotern på Declan Hill. Några ord som den karismatiske Hill då yttrade förändrade hur Littorin såg på matchfixning.

– Han sa ’In a few years time European soccer will be hit by a tsunami of match fixing’. Jag tänkte mest att så kan det väl ändå inte vara.

Så tidigt som 2007 fick DN in tips om misstänkt matchfixning inom svensk basket och 15 år senare har Littorin bevakat samtliga rättegångar inom Sveriges gränser som har med matchfixning att göra.

– Jag var på studiebesök hos UEFA 2006 och då träffade jag Lars-Christer Olsson, som var generalsekreterare där på den tiden. På min fråga om vilka frågor som var viktigast för fotbollen svarade Olsson bland annat att få bukt med matchfixning.

– Trots att Sverige hade en person inom ledningen i UEFA stod vi helt nakna och naiva inför problemet med matchfixning. Och det tror jag är en av anledningarna till varför det ser ut som det gör idag.

Varför ska man läsa din bok?

– Istället för att få små fragment här och där vill jag via den här boken ge helhetsbilden av hur det har sett ut kring matchfixning de senaste åren. Nu är ju underrubriken ’Kampen går (inget) vidare’ raljant, men kanske också en spark i häcken åt alla. Arbetet för att motverka matchfixning har kommit igång, men nu gäller det att inte slå sig till ro utan fortsätta att arbeta, precis som mot doping.

Vad ser du för problem framöver inom handbollen?

– Så fort det finns en spelmöjlighet på något så ökar risken för matchfixning. De som sysslar med matchfixning på en organiserad nivå ger blanka fan i vilken sport det handlar om, de tittar bara på odds och försöker identifiera personer som är mottagliga och som kan manipuleras. Och eftersom det finns handbollsklubbar som har svag ekonomi finns det ingen anledning att handbollen kommer att skonas. Handboll är dessutom väldigt framstående och utspritt i de östra delarna av Europa och det är ju ingen hemlighet att flera av syndikaten opererar därifrån, säger Jens Littorin och avslutar:

– Det är viktigt att prata om det här eftersom vi måste hålla idrotten fri från manipulation och korruption.

Boken finns att köpa på bland annat Bokus och Adlibris.

I vintras granskade Handbollskanalen matchfixning inom handbollen och det blev en artikelserie på inte mindre än 14 delar. Vi pratade då bland annat med representanter från Svenska handbollförbundet, Riksidrottsförbundet och Sportradar. Vi avslöjade att matchfixning har inträffat i såväl Champions League som i European League.

Läs Handbollskanalens artikelserie om matchfixning här.