Hög tid att planera vårens och sommarens cuper – vi kollar läget med några

Löddes Fabian Nygren i matchen fšr pojkar födda 2003 mellan Lödde och Uppsala i Åhus beachhandboll i Łhus 21 juli 2017. Foto: Lennart Månsson, Bildbyrån

Seriespelet närmar sig sista omgångarna men handbollssäsongen tar numera aldrig slut. Vi tog ett snack med några av vårens och sommarens cuparrangörer för att höra efter hur bråttom det är att anmäla sitt lag och vilka nyheter de vill berätta om.

MixedCupen i Sollentuna norr om Stockholm firar i år 40-årsjubileum sedan starten 1980. Enligt tävlingsansvarig Mathias Törnblom är konceptet med blandade flick- och pojklag fortfarande unikt inom handbollen.

”Jag vet att seriespelet för yngre lag i en del distrikt, bland annat Stockholm, har börjat mixa tjejer och killar i matchspelet. Det är positivt för båda könen att främja spel tillsammans och det blir en lite annan stämning på planen. Vi är stolta över att, med en portion humor, bli kallade för ”kärlekscupen”. Det märks främst på läktaren bland de äldre lagen i 14/15-årsåldern och i alla delningar i sociala medier.”

Bokningsläget är högt

Sista anmälningsdag är 10 april och bokningsläget är högt i alla klasser. Arrangörerna är glada över att cupen fortsätter att sprida sitt upptagningsområde, med nya föreningar från större delen av mellersta Sverige bland gästerna.

”I takt med att cupen växt har vi utvecklat vårt koncept till att nu omfatta även boende och mat för de som reser in till oss. En nyhet är också att vi i år kommer att livesända alla matcher via SolidSport. Vi försöker vara flexibla och anpassa klassernas storlek efter intresset, men jag uppmanar de som vill vara med att kontakta oss snarast.”

Mathias Törnblom berättar att det är värt att hålla utkik efter några kommande nyheter, men framhåller framför allt den feedback man ofta får från deltagarna om vad MixedCupen gör för att stärka klubbkänslan när killar och tjejer i samma ålder kan spela cup tillsammans.

”De som läser på regelverket inför cupen och lägger lite tid på att träna tillsammans brukar ha fördelar. Vår regel om att tjejers mål räknas dubbelt hänger med sedan cupen startade, när den enbart vände sig till A-ungdom, numera är det B- och C-ungdom med i cupen. De äldre killarna är lite mer fysiska och poängregeln känns fortfarande logisk för de äldre åldersgrupperna. Det är spännande när man ser lag som tagit till sig detta i sin spelidé och lägger upp taktiken för att vissa spelare ska avsluta. Samtidigt märker vi att vi får svara på fler frågor från de yngsta tjejerna som undrar om de inte är lika mycket värda och varför de ska särbehandlas, speciellt när de spelar på lika villkor som killarna i seriespelet. Det är lite klurigt och vi ser över regeln från år till år.”

OV möter Rögles hockeylag – i beachhandboll

OV Beachhandboll är beachhandbollsturneringen på Fria Bads sandstrand i centrala Helsingborg i slutet av maj. Från början var turneringen enbart en skolturnering är numera störst i världen med både skol- och föreningslag. OV Beachhandboll spelas med de publikfriande internationella beachhandbollsreglerna för de äldre lagen, där bland annat japaner och 360-snurrar premieras.

Marknadsansvarig Per Carlén berättar att det fortfarande finns platser kvar i de flesta klasser, men att det börjar bli bråttom att anmäla sig. Jämfört med tidigare år har man många tidiga anmälningar från Stockholmsklubbar.

”Vi räknar med 17 000 spelare från 1 600 lag och totalt 50 000 människor på stranden, så det kommer att bli en härlig upplevelse på plats. Vår filosofi innebär en lite mer laid back stämning på plats men samtidigt många upplevelser för besökarna. Förra årets succé med kändismatchen kommer tillbaka, i år möter vårt eget OV Helsingborg Rögle BK:s Hockeylag.”

”Vi har jobbat mycket med att underlätta för besökarna genom att digitalisera betalningar och alla system. Även vårt hållbarhetsarbete har stått i fokus under året, med allt från närproducerad korv och vatten från en lokal källa. Kommer man för första gången får man inte missa IKEAs beachstore där man kan fynda allt som behövs på stranden, eller för den delen churros-vagnen!”

I mitten av juni spelas Eken Cup på klassiska Gubbängsfältet i södra Stockholm, med huvuddelen av matcherna på naturgräs.

Tävlingsansvarig Magnus Birath hoppas på ännu fler lag från Finland och Baltium, en region som turneringen marknadsför sig stort mot. April månad är högsäsongen för anmälningar till Eken, men i år börjar det bli bråttom – bokningsläget är 25% högre än tidigare år. Från Sverige är föreningar från Stockholm och norra Sverige vanligast, men alla lag som vill uppleva Stockholm under en långhelg är välkomna.

Mega-hoppborg och Härs & Tvärs

”Vi har jobbat hårt tillsammans med Stockholms Stad och våra partners att maximera upplevelsen. I deltagarkorten ingår fria resor i all lokaltrafik och fri entré till Gröna Lund och Eriksdalsbadet – man kan verkligen passa på att se Stockholm i samband med Eken.”

”Eken Cup har alltid stått för trygghet, säkerhet och en bra stämning. Vi satsar på vårt Respect the Referee-projekt, på att locka lag till Härs & Tvärs-klassen och vi har Hand The Ball på plats liksom tidigare år. Mega-hoppborgen med hinderbanan kommer självklart tillbaka.” berättar Magnus Birath.

Efter årets turnering byggs hela Gubbängsfältet om, med bl a nya omklädningsrum och stora förbättringar på el- och vattenförsörjningen.

”Vi har haft en dialog med Idrottsförvaltningen sedan 2008 om att förbättra Gubbängsfältet så det känns roligt att vi äntligen kan uppgradera Eken Cup.”

Magnus passar på frågan om den klassiska nedförsbacken på plan 19 försvinner men förhoppningsvis hörs ”FEM SEKUNDER!”-nedräkningen till den gemensamma starten över Gubbängsfältet även i fortsättningen.

Åhus Beachhandbollfestival mellan 9-18 juli behöver knappast någon närmare presentation. De flesta handbollsintresserade känner nog till Åhus, men enligt Mats Jönsson, VD och grundare av Åhus Beach, arbetar man ständigt med att förklara hur speciell upplevelsen på plats är.

”Jag tror många som besöker oss första gången inte riktigt förstår hur stort det är eller att det verkligen finns sådana här unika evenemang i Sverige.  Jag brukar säga till folk som aldrig varit på Åhus Beachhandboll eller inte varit här på många år att åk hit och njut – det är en riktig folkfest.”

1000 av 1400 lag är bokade

Mats Jönsson uppger för Handbollskanalen att i dagsläget är över 1000 av totalt 1400 lag anmälda. Det är högt tryck i samtliga barn- och ungdomsklasser och här är det bråttom att säkra sin plats. Senior-, junior- och motionsklasserna har flest lediga platser.

”Vårt fokus är alltid att göra en riktigt bra tävling, men utöver detta så fokuserar vi mycket på att upplevelsen för både lag, deltagare, föreningar och besökare ska bli så bra som möjligt. Vårt mål är att skapa minnen för livet och en ’wow’-känsla för nya besökare.” säger Mats Jönsson.

Åhus Beachhandboll är känt som den kanske mest kommersiella handbollsturneringen i Sverige, med väldigt många aktiviteter på plats men ibland ifrågasatt för sina prisnivåer.

”Vi har som mål att Åhus Beach ska vara ett evenemang för hela familjen. Vi satsar mycket digitalt och kommer från 1 april att erbjuda lägre entrépriser vid onlineköp. Vi har också sänkt priserna för äldre för att få fler mor- och farföräldrar på plats. Nyhetstrycket är högt och vi bygger allt på att upplevelsen på plats ska öka, till exempel med några av Sveriges största artister på centrecourten på kvällarna.”

Mer information om andra cuper hittar du på Handbollskanalens Cupcenter. Har vi missat någon cup eller turnering – tipsa oss gärna!