Claes Hellgren är en man med många strängar på sin lyra. Men framförallt älskar han handboll och brinner för att utveckla sporten. Legendaren håller tillsammans med flera forskare på att ta fram en app som ska hjälpa spelare att utveckla sitt beslutsfattande.
– Målvakter är som bäst när de är 35 år, men om vi lyckas med det här kan de istället vara som bäst från att de är 23, säger Claes Hellgren till Handbollskanalen.
Det var i Mediano Håndbolds podd som Claes Hellgren först berättade om sitt projekt, ett projekt som går ut på att utveckla en app/plattform där spelare ska kunna utveckla sitt beslutsfattande. Handbollskanalen ringde upp legendaren för att höra mer om projektet.
– Playlab heter projektet och hela idén bygger egentligen på att om vi utgår ifrån att målvakter är som bäst när de är 35. Det beror på att de har lärt in ett rörelsemönster genom att de har spelat mängder av matcher och kollat mycket på video. Både Niklas Landin och Andreas Palicka är som bäst just nu. Med den här appen kan målvakterna istället bli som bäst från att de är 23 år, säger Claes Hellgren.
Hur ska då det gå till? Jo, genom att spelarna lägger mer tid på att träna sitt beslutsfattande. Claes Hellgren jobbade med Hammarbys fotbollslag under fem år och tog med sig mycket från den upplevelsen.
– Spelarna stannade i klubben i max tre år och därför hann de aldrig lära sig spelidén fullt ut innan de gick vidare till nästa klubb. Så vad kan man göra för att för förkorta tiden det tar för spelare att lära sig?
Photo: Mathias Bergeld/BILDBYRÅN
Se klipp från spelarnas perspektiv
I dagsläget är det väldigt enkelt att titta på matcher och därmed se hur spelare agerar i olika situationer. Men oavsett om man ser en match från TV-soffan eller från läktaren blir det utifrån samma perspektiv. Claes berättar hur han och Mats Olsson jobbade tillsammans i Portugals landslag för många år sedan.
– Du får aldrig se klipp eller matcher utifrån perspektivet nere på plan. Du får inte se det från till exempel målvaktens perspektiv där de ser en skytt hoppa upp och så får målvakten göra ett val utifrån det. När jag och Mats jobbade tillsammans i Portugal testade vi det lite då jag stod i mål och hade en kamera på mig.
– Vi filmade och när vi sedan spelade upp klippet kunde vi pausa och så kunde man försöka läsa vad skytten skulle göra efter att han eller hon hade hoppat upp.
Foto: BILDBYRÅN
Hellgren kommer återigen in på hur en arbetsdag ser ut för ett fotbollsproffs. Och även om handbollen inte är exakt likadan finns det naturligtvis mängder av likheter sporterna emellan.
– En spelare i Allsvenskan i fotboll tjänar runt 125 000 kronor i månaden. Då börjar de jobba 09:30 och går hem 13:00. Och det går inte att träna fysiskt mycket mer än så under en dag. Men istället för att träna mer fysiskt kan man lägga upp ett program. I det programmet kan mental träning och inlärning av spelidé att ingå, men även hur man jobbar som lag.
– Det blir en del i att förkorta tiden för inlärning, hur man lär sig hur de andra spelarna rör sig. Så det är egentligen min idé – att förkorta tiden det tar att lära sig.
Lägga en och en halv timme framför datorn
Hellgren drar även paralleller till hur det är att lära sig flyga.
– Att sätta sig i ett A380-flygplan kostar säkert 100 000 kronor bara för att få gå in i planet och 100 000 kronor till för att starta det. Sedan behöver du 100 timmar till innan du blir kunnig nog för att kunna flyga. Det har få råd med och därför använder de sig av simulator.
– Om man flyger simulator får man träningen utan att fysiskt vara i luften.
Hellgren hoppas att det här tänket ska gå att omvandla till en app eller en plattform där spelare kan sitta vid sin dator och träna sitt beslutsfattande inom handbollen. På så sätt förkortas tiden det tar för en spelare att utvecklas.
– Om du slår en passning dit, vad händer då? Du tränar dig på beslutsfattande och istället för att lägga extra tid på att träna fysiskt kan du lägga en och en halv timme varje dag hemma framför datorn istället. Målet är att målvakter kommer att vara färdiga när de är 23 år istället för när de är 35.
För ett och ett halvt år sedan kontaktade Claes Hellgren flera forskare samt en E-sportexpert i Petter Sjöstrand. Gänget som arbetar med det här pratar kontinuerligt för att hitta sätt hur det här ska kunna tas fram rent praktiskt.
– Jag har fått väldigt fin respons och jag är lite stolt eftersom det är tio av Sveriges bästa hjärnor som är med på det här. Målet är att ligga längst fram när det gäller det här, sen får vi se var det slutar.
”Handbollen har blivit standardiserad”
Claes Hellgren menar att handbollen har blivit för standardiserad och mycket av det handlar om ledarskap.
– Det ser mer eller mindre exakt likadant ut överallt. Alla tränare kör rundgång med övergång, men man pratar inte om att första utveckla det. En av sakerna jag pratade om i podden var en sak det nästan aldrig pratas om inom handbollen idag, nämligen hur vi jobbar med hemspring. Det handlar ju inte bara om att springa hem utan om hur man styr sin motståndare.
Photo: Ludvig Thunman/BILDBYRÅN
Claes Hellgren har jobbat mycket med fysisk träning genom åren och menar att tiden då Sverige var världsledande, när Claes gick på GIH och ”hade professor Åstrand som var världsledande inom fysisk träning” är förbi.
– Nu handlar det mest om att göra knäböj och se vem som tar mest i bänkpress. Det borde handla om vem som gör flest maxlöpningar under en match och hur många gånger de gör det.
– Liverpool gör 100 maxlöpningar under en match och Hammarby gör 25. Hur ska Hammarby då kunna vinna när de dessutom har sämre spelare? Anledningen till att Sävehof vann SM-guld är för att de är jäkligt bra på att springa, men hur står de sig mot Barcelona eller Veszprem?
Vilka ska den här appen rikta sig till?
– Den ska killar och tjejer börjar använda från att de är ganska unga. Alla unga växer upp med en eller flera spelkonsoler och om man då direkt börjar lära sig hur man utvecklar sitt beslutsfattande tränar man sin hjärna. Det är inte svårt att som tränare lära en spelare var en motståndare skjuter, men det handlar om att spelaren ska kunna fatta rätt beslut under maximal stress.
– Och ju mer intränad en rörelse är, ju lättare blir den att genomföra under stress. Alla vet ju att det inte går att jämföra att lägga en straff i första minuten med hur det är att lägga en straff med 30 sekunder kvar.
Vad är det som gör att du tror så starkt på det här?
– Spelare idag pratar mycket om att de är hårt belastade och det är de verkligen. Då kan man välja två vägar. Antingen fokuserar man bara på återhämtning mellan matcher, eller har vi en utvecklingsfabrik där spelarna är från 08–16 och jobbar mentalt för att de ska kunna utvecklas.
– Jag förstår att spelarna är trötta och vi ska inte ta bort återhämtningen, men man kan utveckla beslutsfattande utan att slita ytterligare fysiskt.
Målvaktslegendaren är hoppfull kring projektet, men säger också att det är mycket kvar för att det ska kunna sjösattas.
– Jag lovar dig att det jag pratar om kommer att komma på något sätt. Frågan är när tiden när mogen för det. Vi har ett möte nästa vecka då vi ska brainstorma hur vi ska gå vidare. Vi får se vad det blir av det, men jag hoppas att det blir något. Lyckas det kommer det att bli hur bra som helst, säger Claes Hellgren.