Sverigebekante ryssmålvakten ”Busschauffören” gör comeback som 55-åring

Andrej Lavrov

Kommer ni ihåg Pavel Sukossian? Det var den kortare, bredare målvakten som agerade reserv till legendariske Andrej Lavrov i ryska landslaget under 80, 90 och 00-talet.

Pavel Sukossian gick även under epitetet ”Busschauffören” i svenska tv-apparater på 90-talet. Smeknamnet kom tack vare hans kroppshydda som mer såg ut som en stillasittande fikafarbror än professionell atlet. Trots det samlade han på sig både OS-guld och VM-guld med Ryssland under sin aktiva karriär, även om det oftast bara blev enstaka inhopp för Sukossian i och med att gamle Lavrov agerade spöke mot Staffan och de andra. Men man blev alltid glad när han kom in på en straff och det har han alltså nu gjort igen.

Under en match mellan hans UOR 2 Moskva och SGAU Saratov spelade han när UOR 2 vann med 32-24. Han hann till och med att rädda en straff.

Sukossian är nog bland de äldsta spelarna i högstaligorna runtom i världen och då avslutade han ändå sin aktiva karriär så sent som vid 51 års ålder(!).
Efter karriären har han arbetat som målvaktstränare i Ryska damlandslaget och jobbar för nuvarande som assistent i Luch Moskva i damligan i Ryssland.