Adidas Stabil – På handbollsspelares fötter i 20 år

De flesta handbollsspelare har någon gång snörat på sig ett par Adidas Stabil ­– sedan den första modellen lanserades 1996 har Adidas släppt åtskilliga versioner av den populära handbollsskon. Här är några av dem.

1996 ­­– Den första versionen av den klassiska handbollsskon släpps. Skon som kallades Equipment Stabil karaktäriserades bland annat av att de tre ränderna var integrerade i snörningen, vilket skulle hjälpa till att krama om foten i skon.

2000 – Den tredje uppdateringen i stabil-serien lanseras och har det passande namnet­ – Stabil III. På bilden nedan ses århundradets spelare Magnus Wislander iförd ett par Stabil III. Wislander var för övrigt en trogen användare av olika stabil-versioner under den senare delen av sin karriär.

2001 – Stabil IV gör entré i handbollsvärlden. Skon som skulle erbjuda mer stöd i sidled var omåttlig populär och användes av flera spelare i det svenska EM-guldlaget 2002. Dock hade skon en liten nackdel eftersom plastpiggarna i tådelen tenderade att lossna.

2006 – Adidas Stabil VI släpps i en guldversion för att fira modellens 10-årsjubileum. Skon var oerhört vridstyv, tack vare en plastförsärk häl och mellandel.

2009 ­­­­– Året efter OS i Peking kommer Adidas med ytterligare en uppdateringen i stabil-serien. Skon som kallades Stabil S släpptes bland annat i Frankrikes färger, röd, vit och blå. På bilden nedan ser ni till exempel Nikola Karabatic hoppa högt i ett par Stabil S med franska färger.

2012 – Den tionde uppdateringen av stabil-skon, adiPower Stabil 10, släpps. Här ses skon i den klassiska blå-vita varianten, men den släpptes även i en variant signerad av den tjeckiska storskytten Filip Jicha.

2016 – Den senaste versionen i Adidas 20-åriga sko-serie, Stabil Boost II, använder det speciella boostmaterialet som sägs kunna lagra energi vilket ska ge mer kraft i varje steg. Här syns den i en neongrön variant men skon finns även i rött, svart och blått.

För att se fler versioner av Adidas klassiska handbollssko kan du klicka här.

Författare: John Burlin