Svenskar mitt i norsk läktarskandal

Foto: Viktor Ljungström Viktorljungstrom.se

Det råder en skakad stämning inom norsk handboll igår efter toppmötet mellan Haslum och Elverum.

Det var upplagt för handbollsfest när Haslum igår tog emot Elverum i toppmöte i den norska herrligan. Det var match i sista omgången av grundserien och det blev seger för gästande Elverum med 27 – 24. Det innebär att ØIF Arendal vann serien före Haslum, Elverum och FyllingenBergen.

Det alla pratar om efteråt är dock någonting helt annat än handboll. På läktaren stod en grupp rödklädda Haslum-supportrar på ca 50-60 främst unga män. De skämde ut sig totalt med svordomar, långfinger i luften och allmänt stökigt beteende. Svenske Elverum-spelaren Kalle Björkman till tidningen Østlendingen efter matchen:

”Jag har aldrig varit med om någonting liknande under min tid som handbollsspelare. En av dem stack en flagga i mitt ansikte, precis under ögat, och så blev jag kallad saker jag inte kan säga här nu.

De stod precis bakom Elverum-bänken, som är min arbetsplats, och när jag skulle hämta en boll var det alltså någon som närmade sig och stack en flagga bara millimeter under ögat på mig. Jag är chockad över uppförandet.”

De unga männen (varför är det alltid män?) hade dock inte nöjt sig med det. De vandaliserade även de två bussar som tog Elverums spelare och supportrar till matchen. Inbrott, uppbrutna tanklock och försök till krossade rutor rapporteras.

Haslums ledning var också i chock och säger att de både ska polisanmäla händelserna samt göra en intern utredning. De har också publicerat ett officiellt meddelande på sin hemsida:

”Haslum tar avstand fra hærverkene

Haslum Håndballklubb sender 16.03.2016 ut følgende pressemelding vedrørende hærverk som har oppstått, enten etter kampslutt, under kampen, eller før. Det er uvisst på nåværende tidspunkt. Hvem som har gjort det er også uvisst.

Noen personer har knust frontruter på Elverum Håndballs busser – og revet opp diesellokket på bussen.

Haslum ser alvorlig på de ugjerningene som er gjort, og beklager på vegne av de som er berørte av episoden.

Vi vet ikke hvem som har stått bak selve episoden, men i løpet av kampen har flere personer blitt bortvist fra arenaen, enten grunnet beruselse eller dårlig oppførsel.

Samtidig håper vi at Elverums spillere og supporterklubben «Taiga’n» kommer seg trygt hjem.

Vi tar sterk avstand fra det som har skjedd, og igjen; beklager så mye.

Haslum Håndballklubb”

Haslum ska enligt Østlendingen ha samlat in namn på de personer som befann sig på läktaren och ha rimligt goda chanser att ställa de ansvariga personerna till svars. Det fanns också gott om fotografer i hallen så här har vi några som gjort bort sig riktigt ordentligt.

Tabell Norge