Officiellt: Boquist blir assisterande i Norge

Martin Boquist. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Tidigare under våren fick Martin Boquist lämna sitt uppdrag som assisterande förbundskapten för herrlandslaget i Sverige. Rykten har sedan spridits att han är på väg till Norge, vilket nu bekräftas. 

– Jag ser väldigt mycket fram emot att få vara en del av det här. Och så vill jag vinna guld – som jag vet att alla i norsk handboll vill, säger svensken till Handball.no.

Martin Boquist har varit assisterande förbundskampen i Sverige sedan 2016, först till Kristján Andrésson och sedan till Glenn Solberg. I början av april meddelade dock förbundet på Handbollslandslaget att samarbetet kommer upphöra i förtid.

– Allt annat än att det var Glenn som inte ville ha kvar mig är rent skitsnack, sa Boquist till Sportbladet då.

Förra veckan gick Sportbladet ut med uppgifter som tydde på att Boquist skulle blir assisterande förbundskapten för Norge. Ryktena har nu bekräftats då det Norska Handbollsförbundet gick ut med ett pressmeddelande under förmiddagen.

– Jag lärde känna Martin för 4-5 år sedan, när jag var tränare i Skövde och han var assisterande tränare för Kristjan Andresson i Sverige. Jag märkte snabbt hans höga professionella nivå. Han har ett öga för detaljer, insikt i helheten och är dessutom bra med människor. Så vi har etablerat en bra relation och har haft professionella diskussioner i flera år, säger förbundskaptenen Jonas Wille till Handball.no.

– När jag fick jobbet som landslagschef, och det förtydligades att Martin inte skulle vara med i det svenska landslaget, var det naturligt för mig att be honom vara med. Efter de första samtalen har det gått snabbt, berättar Wille.

Anställningen som assisterande förbundskapten i Norge startar den 1 oktober och sträcker sig över fyra år. Avtalet är dessutom, till skillnad från tiden i Sverige, på 100 procent.

– Det ska bli fantastiskt spännande att få jobba med ett så bra lag och så många bra spelare. Han (Jonas Wille) har gjort ett mycket imponerande jobb med de lag han har haft. Jag känner också Steinar (Ege, målvaktstränare) väl sedan tidigare, vi spelade i samma klubblag, och det ska bli trevligt att jobba med honom igen, säger Boquist och fortsätter:

– Jag ser väldigt mycket fram emot att få vara en del av det här.