NM-guld till Apelgren och Sandells Elverum

Lukas Sandell, Elverum. Foto (arkiv): Elverum Håndball

NM-finaler inför välfyllda läktare i Oslo Spektrum smäller högt i Norge. Statsminister Erna Solberg var på plats och delade ut cupgulden till Elverum Håndballs herrar och Vipers Kristiansands damer.

Den norska handbollens finrum var dukat till fest. Med ett par blågula inslag vid vinnarbordet. Lukas Sandell spelade sin första final och visade karaktär, sex mål mot likaledes finaldebuterande Halden.

Michael Apelgren fanns vid sidlinjen hos Elverum, med fingertoppskänsla för startuppställning och byten och ett manskap som bara blivit starkare av flera uddamålsavgöranden i höstens Champions League.

Guldduellen hade inte samma infernaliska spänning, men en nyckelaktör som många kunde unna framgång.

Elverums målvaktsveteran Morten Nergaard var tillbaka i Spektrum, höll räddningsprocenten stadigt över 50 och upprepade hjälterollen från NM 2009. Enda skillnaden var vetskapen om att årets final var hans sista.

– Jag kunde inte drömt om en bättre avslutning, sade Nergaard till VG.

Innan målvakten lägger av har Elverum fortsatt möjlighet att vinna trippeln – cup, serie och slutspel för första gången i klubbhistorien.

Vipers vann andra raka och monterade ner Storhamars anfallsvapen. Med sex landslagsspelare i omlopp fanns resurser att ringa in Heidi Løke på linjen, när Vipers och Katrine Lunde dessutom stoppade skyttet blev det allt svårare för Storhamar att hänga med.

NM-finaler 29 december
Vipers–Storhamar 31–25 (14–9)
Elverum–Halden Topphåndball 30–22 (14–10)