Lukas Sandell: ”Hade kontroll sedan första matchen”

Lukas Sandell, sjumålsskytt i cupfinalen, Foto: Magnus Stenseth

I runda slängar har det gått tolv timmar sedan segerdans och medaljutdelning när Handbollskanalen når Lukas Sandell. Hemresan till Elverum i svensktrakterna västerut i Norge tog halva tiden.

– Vi firade hela natten på bussen. Idag känner man sig lite sliten, men det kommer att bli kul ikväll, ler han.

Elverum som vann två av tre, cupen och slutspelet i Norge förtjänar alla hyllningar.

Sandells förändring från högernia på tillväxt i Ystads IF till bärande spelare och storskytt i mästarklubben hör också till den förlängda framgångssagan.

– Det var lätt att komma in i gänget. Jag fick en bra start och har känt självförtroende hela vägen.

Största hotet Arendal knep seriesegern på målskillnad för någon månad sedan. Det fick man snarast sota för i finalspelet.

– Igår ledde vi hela vägen, ett tag med tio mål innan det blir lite jämnare på slutet. Men vi hade kontroll sedan första matchen, att vi slår dem två gånger på bortaplan säger det mesta.

– Vi har haft bättre form på slutet. I finalen är det vi som kontrar och trycker upp tempot. De orkar inte lika mycket, är inte lika fysiska som oss, fortsätter Sandell som själv spetsade insatsen.

Tre mål i den första finalen, fyra i den andra och fem när allt avgjordes sent söndag kväll.

– Jag har fått med mig väldigt mycket bra och de här prestationerna är jag väldigt nöjd med. Den bästa matchen var den igår, säger han.

Vad har du utvecklat din första säsong utomlands?

– Det är mest att vara matchklar. I Ystad blev det mycket bänk, nu behöver man hålla jämnheten över hela säsongen. Det känns att man är med och deltar på riktigt, är inte bara inhoppare.

Sandell har redan klart med ett år till i Elverum. Inklusive ett nytt försök att skrälla större i Champions League och om kontraktstiderna går i lås år två under Michael Apelgrens ledning.

– Han är fantastisk, en riktigt bra tränare. Framförallt taktiskt i matcherna, sedan kan han peka på många smågrejer i anfallsspelet, säger 22-åringen om tränaren.

Ni vann två av tre inhemska titlar, är klubben nöjd med det?

– Självklart. Det snackas mycket om succésäsongen och vi satte poängrekord i Champions League och förlorade serien väldigt knappt. Synd att vi inte fick ta trippeln men vi är mer än nöjda och det har varit en kul säsong, säger Sandell som bytt ett starkt handbollsfäste mot ett annat.

– Det är helt fantastiskt. Vi har alltid med supportrar på alla matcher, två bussar till Arendal igår. Det finns en stor handbollskultur, jag trodde inte att det skulle vara så stort.

Med tio slutspelsguld, varav åtta i rad vet Elverum också hur rejäl majfester arrangeras.

– Vi ska fira tillsammans på ett ställe i stan idag. Onsdag och lördag händer det också saker. Det är bara att hänga med, ler lagets svenska spelare.