Forskare skärskådar Sander Sagosens blick för spelet

Lär dig passa som Sander Sagosen? Det är snarare norrmannens fokus som ligger bakom framgångarna. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Norges påläggskalv har ett närmast unikt spelsinne. Men går det att komma närmare och se detaljer i Sander Sagosens lösningsorienterade förmåga? NRK ligger bakom en läsvärd studie om Sagosens spetsegenskaper.

Att hitta den avgörande passningen till ett bra läge, öppna upp ett låst anfall genom att ligga ett steg före motspelarna tillhör playmakerns grundpelare.

Sagosens konst att få det svåra att se enkelt ut bygger på uppfattningsförmåga. Ett team på Norges Idrottshögskola går på djupet med hans blick för spelet.

Storstjärnan får ta på sig ett par specialglasögon med inbyggd kamera, som filmar precis det som hans ögon ser. Dessutom spelas hans ögonrörelser in, för att konstatera vad Sagosen fokuserar på i varje ögonblick.

NRK gör en rejäl genomgång av resultaten som bland annat avslöjar några fasta mönster hos 24-åringen.

På kort tid söker Sagosen söker av det intressanta i omgivningen, lägger blixtsnabba planer och tolkar in både vad han bör göra och vad som kommer att hända.

Skillnaden jämfört med gemene man är inte vad han ser utan vad han får ut av synintrycken.

Sagosen toppade skytteligan och assistligan i EM i vintras. Forskarnas analys av hans analyserande förmåga leder också fram till särskilda skottförberedelser.

När den blivande Kielspelaren laddar för skott fäster han blicken på försvararens hals- och bröstkorg. De förmodat viktigare detaljerna, målvaktens position och själva målets placering följer med på köpet i det perifera synfältet.

Allt för att inte blicken ska avslöja vad han tänker göra.

– I handboll är vi så nära att vi kan läsa av varann bara med blicken. Jag försöker alltid att vända mig mot målet för att bli målfarlig men samtidigt dölja min blick, säger Sagosen till NRK om en del av undersökningen som inte förvånade honom.

Andra besked blev en större ögonöppnare.

– Det var mest fascinerande att se att jag är så konsekvent. Jag kollar inte runt här och där, det är samma varje gång med blicken mot halsregionen. Det var också fascinerande att jag inte behöver se på målets hörn för att veta var de är, fortsätter Sagosen.

Hela undersökningen och samtalet med Sander Sagosen (NRK) >>