Hanisch till HK efter guldet: ”Otroligt härlig känsla i kroppen”

Richard Hanisch. Foto: Magnus Stenseth/Elverum Håndball

Sjunde raka slutspelsguldet är säkrat för Elverum efter hela 35–24 i den tredje och avgörande finalen mot Arendal. En av matchvinnarna var Richard Hanisch, som berättar för Handbollskanalen om hur det är att vinna ännu en titel, hur laget firat och varför han väljer att spela i IFK Skövde nästa säsong.

– Det är en otroligt härlig känsla i kroppen och svinroligt att vinna. Allt slit med träning, video och extraträning som man lägger ner är värt det när man får stå där och njuta, säger Richard Hanisch till Handbollskanalen.

Elverum hade gott om press på laget inför säsongen. Serien skulle vinnas, slutspelet skulle vinnas, cupen skulle vinnas och i Champions League skulle laget göra det klubbens bästa säsong någonsin. Alla mål nåddes utom cupguldet.

– Vi var inte bättre än så i cupen och åkte ut i kvartsfinal. Men allt annat har vi lyckats med, även poängrekord för klubben i Champions League. Vi är supernöjda.

Finalserien mot Arendal blev en rysare. Elverum vann den första finalen med 25–20 och efter det kvitterade Arendal till 1–1 efter seger i den andra finalen med 33–29. Därför väntade en tredje och avgörande final i Elverum där hemmalaget totalt körde över Arendal och vann med 35–24.

– Arendal är bra och det var jämnt inledningsvis. Jag tror att vi hade ledningen med 13–11 när vår målvakt skadade sig. Då blev man lite orolig eftersom det är seriens bästa målvakt, men så kom målvakten bakom in och räddade en straff direkt och även ett kantskott. Det fick vi ett lyft av och gick upp till en fyramålsledning i paus.

– Vi visste att starten på andra halvlek skulle bli viktig men när vi hade ryckt ifrån till en sjumålsledning blev de lägre och lägre på energi medan det bara fylldes på för oss. Publiken är bra på att stötta i den här lilla byn och det hjälpte oss. Vi gick upp till en tiomålsledning och när Arendal tog time out då kändes det väldigt bra. Vi visade att vi är och har varit det bästa laget under hela säsongen.

Hur gick det för dig i finalen?

– Jag gjorde en bra match tycker jag. Tre-fyra mål och några framspelningar och ett bra försvarsspel. Jag fick spela rätt mycket också, vi var två som fick dela på ansvaret hela matchen och då kan man trycka på och köra slut på sig, säger han.

Emil Berggren skrev på Twitter att du var fantastisk, är det inte ett ord du vill ta i din mun om din prestation?

– Det är så svårt att se själv, men jag kollar på matchen just nu och så långt jag har hunnit har jag gjort några bra grejer, skrattar han.

– Men det ligger ju i betraktarens ögon att bedöma hur bra jag var, men jag känner själv att jag gjorde en bra match.

Elverum är ju inte den största byn i Norge, men trots det blev det ett hyfsat firande efter att titeln hade säkrats.

– Först satt vi lite i omklädningsrummet bara för att umgås och efter det körde jag hem för att byta om. Firandet drog igång på en takterrass till en av sponsorerna till klubben och där satt vi och drack och fick lite käk innan vi drog vidare till utestället som var öppet. Där mötte vi upp fans och festade till det lite till.

– Man var kanske inte sovtrött, men däremot tom på energi efter en sådan urladdning som matchen ändå var. Därför blev det ingen superfest eftersom man var sliten, men det var en härlig kväll. Det kanske blir lite annorlunda ikväll när det är bankett och man har fått sova lite.

27-åringen kom till Elverum från IFK Kristianstad inför säsongen där han hade vunnit två raka guld.

– Det var en liten period som var jobbig efter att jag hade kommit hit. Jag hade räknat med att få spela mycket mer än vad jag har gjort och tanken var att jag skulle gå mycket som mittnia. Men så värvade klubben en norsk talang som heter Magnus Fredriksen och Apelgren har valt att spela med honom. Därför har jag fått spela vänsternia och det har gått bra. Jag har ändå fått spela mycket mer än vad jag har gjort de två senaste säsongerna, berättar han.

Hur har det varit att ha Michael Apelgren som tränare?

– Han är jäkligt härlig, både som tränare och som människa. Vi funkar väldigt bra ihop. Han är väldigt influerad från sin tid i Spanien vilket innebär att han är otroligt taktisk.

Hur skiljer sig den norska ligan jämfört den svenska?

– Det skiljer inte jättemycket. De lite sämre lagen i Sverige är bättre än de lite sämre lagen i Norge, medan de riktigt bra lagen i Norge är på ungefär samma nivå. Jag rankar svenska ligan högre, men den norska är bra den med.

– De får ju fram många fantastiska råämnen. Vi har mött många lag med spelare där jag har undrat vem den två meter långe med fantastiskt skott och bra fysisk är. Jag har undrat vad han har gjort i norska ligan och då fått som svar att han är bara 18 år.

Efter säsongen flyttar Richard Hanisch tillbaka till Sverige igen och närmare bestämt till IFK Skövde.

– Tanken är att jag och min flickvän ska köra hem till Sverige om en vecka ungefär för att flytta hem lite grejer. När vi flyttar till Skövde vet jag inte än för det är inte klart med lägenhet, men den 21 juli börjar vi träna i Skövde så nu blir det lite längre semester än man är van vid.

Vad var det som lockade dig med IFK Skövde?

– För det första verkar de göra en nysatsning med en ny tränare som är spännande. Han är ju från Norge och jag har hört mycket gott om honom från lagkamrater i Elverum. Dessutom är tanken att jag ska få en förstaroll i laget om jag presterar bra och så ligger Skövde dessutom bra geografiskt för mig och min flickvän. Det är nära till Eskilstuna, men även Göteborg och Skåne där vi har kopplingar, säger Richard Hanisch och avslutar:

– IFK Skövde satsar verkligen framåt. Hur det blir vet man aldrig, men det känns väldigt spännande.