Elitmatch i Norge inställd – bara timmar före avkast

Michael Apelgren. Foto: Magnus Stenseth/Elverum Håndball

Glöggen var på värmning, barnkören hade övat sånger och trycksaker beställda. Det var många saker som strök på foten när matchen mellan Elverum och Baekkelaget ställdes in med kort varsel.

ANNONS

Idag klockan 16.00 skulle det spelats match i den norska högstaligan mellan Elverum och Baekkelaget. I förmiddags kom dock beskedet från det norska handbollsförbundet: matchen skjuts upp på grund av sjukdom. Influensa har drabbat Baekkelaget som ansökte om att få matchen flyttad.

I Elverum och delar av handbollsnorge är man mindre glada åt beslutet. Det kallas amatörmässigt och Elverums marknadsansvarige Kalle Björkman beskriver några av konsekvenserna på klubbens hemsida:

Det er utrolig demotiverende når vi får beskjed om at kampen blir avlyst på meget kort varsel når hele klubben og det fantastiske apparatet rundt klubben har jobbet i to uker opp mot siste hjemmekamp før jul hvor vi hadde stelt i stand masse flotte aktiviteter.

– Gløgg og pepperkaker, barnekor i foajeen og mange flere aktiviteter skulle sette et flott punktum for en fin håndballhøst i Terningen Arena i dag.

– En sånn avlysning vil koster oss utrolig masse og det estimeres kostnader opp mot 100-150.000 i rene utgifter. Alt materiell som er trykket og laget til denne kampen, og alt annet rundt arrangementet som nå må avlyses. All mat som er bestilt, alle ansatte hos tredjeparter rundt arrangementet som må lønnes.

– Ja, det er mye som vi nå holder på å skaffe oss oversikt over hva vil koste.

– Jobben med å informere alle berørte parter er heller ikke gjennomført. Til dagens kamp har vi også gjester fra det Islandske håndballforbundet på besøk, vi har besøk fra to svenske eliteserieklubber og vi har flere klubblag med lang reisevei som måtte snu på veg til dagens kamp.

En som är på plats i Elverum idag är Eskilstuna Guifs sekreterare och kommunikationsansvarige Jarmo Mänty. Han åkte istället 90 mil tur och retur för att gå på norskt skogsmuseum.

I sociala medier är det många som ifrågasätter beslutet från det norska handbollsförbundet. Var går egentligen gränsen för när en match ska skjutas upp? Beslutet kallas amatörmässigt och med tanke på hur mycket klubbarna numera arbetar med arrangemang kring matcherna och försök att locka publik bör kanske kriterier ses över.

ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here