Elinore Johansson: ”Miljön är väldigt proffsig”

Elinore Johansson. Foto (arkiv): Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Larvik HK åkte ur med dunder och brak i en ekonomisk kris. Några månader senare valde Elinore Johansson att göra traditionsklubben till sin första utlandsadress. – Miljön är väldigt proffsig trots att man fått gå ner en division, säger hon.

– Jag fick mycket hjälp med att fixa jobb och lägenhet, bil och allting. Man är mån om att du ska trivas i laget, fortsätter hon.

Handbollskanalen når Larviks svenska inslag dagen efter den första segern i 1. Divisjon. Johansson som i somras tog farväl av Lugi HF efter sju år bidrog med sju mål.

Mie Sophie Sando (tio mål) och Tiril Merg (nio mål) utmärkte sig också när poängnollan sprack i andra omgången. Alla tre är nyförvärv, i nyckelroller för Larvik under hösten.

– Vi är väl de man kan kalla rutinerade. Tiril har spelat med Anna Lagerquist i NFH, Sando är en erfaren linjespelare. Kul, nu börjar vi komma rätt i samspelet.

Själv börjar du komma in i tillvaron som rutinerad?

– Ja, även om jag fick spela mycket så var det inte så mycket på nio meter i Lugi. Här får jag ta mer avslut och ta mer plats. Det har varit en bra start på säsongen, säger Johansson och berättar om ambitionerna.

– Vi vill ligga topp tre. Det är ingen stress att gå upp direkt till högsta ligan, man har mer en tvåårsatsning och det tar tid att spela hop alla nya.

Hur ser det ut försvarsmässigt?

– Jag skulle säga att vi står väldigt bra i försvar, kanske inte den filosofi vi hade i Lugi. Här ska vi klara mycket i 6-0, en kul utmaning men det är skönt att jag har en spelare som är 185 bredvid mig när jag spelar tvåa.

Larvik gjorde ett litet avsteg från utgångspunkten för att besegra Ålgård i bortahall. En 5-1-uppställning gav utdelning till 29–25.

– Vi mötte ett lag med snabba spelare, fick kontakt med dem längre och såg till att de inte kunde läcka igenom, säger Johansson.

Premiärnollan mot Volda och den senaste triumfen vittnar om att Larvik är på en annan nivå jämfört med de många guldåren. Efter semifinalspelet i våras väntade nedflyttning efter beslut i norska licensnämnden och stora truppförändringar.

Ett besök vid bergets fot har Johansson och lagkamraterna hunnit med i omstarten, 19–41 i cupen mot Vipers Kristiansand.

– Världens tredje bästa lag, vi har spelat tre matcher tillsammans, säger Johansson och sätter Larvik i ett sammanhang.

– Jag tror att vi hade gjort bra ifrån oss i Allsvenskan. I den norska handbollen finns en helt annan träningsvillighet, om man frågar några i laget om intressen säger de: ”finns det något annat än handboll”, fortsätter Johansson som trivs i den nya miljön.

– Jag bor jättefint, vid vattnet och ser mycket nordisk natur. Det är helt magiskt, eftersom jag jobbar extra som servitör på kvällarna har jag tagit chansen att komma ut på tur lite, säger 23-åringen.

Hon understryker att Norge var rätt karriärval. På och utanför planen.

– Jag gillar språket och naturen. Jag har en positiv känsla och ser en stigande utveckling för laget.

Larviks säsongstart 2019/20
28 aug. NM, Hokksund (b) vinst 26–23
Elinore Johansson 3 mål.
8 sep. Ligamatch, Volda (h) förlust 22–24
Elinore Johansson 4.
11 sep. NM, Vipers Kristiansand (h) förlust 19–41
Elinore Johansson 4.
15 sep. Ligamatch, Ålgård (b) vinst 29–25
Elinore Johansson 7 (1).

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here