Elinore Johansson: ”Har börjat göra lite mål”

Elinore Johansson. Foto (arkiv): Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Traditionsklubben Larvik HK slog tillbaka direkt och tog sig tillbaka till högsta serien efter ett år i division 1. Elinore Johansson tillhörde spetsspelaren och fick bra effekt på flytten från Lugi HF.

– Framförallt har jag börjat göra lite mål, säger hon till Handbollskanalen.

Johansson landade i Larvik och fick per omgående sin roll i laget. Vänsternia och skytt, lite mer specifikt än tiden i vinrött som bjöd ömsom distans- och kantspel.

– Min försäsong gick upp och ner, sen gick det bra i starten och det kom mer och mer. Jag fick utrymme att agera mycket, säger hon.

Efter 106 mål, förstaplats i den interna skytteligan (sexa totalt) vittnar nyckelspelaren om ännu en viktig ingrediens.

– Jag har fått självförtroende. Annars har jag varit en spelare som tänker lite för mycket. I år känns det som det gått på en våg, av sig själv och lite enklare.

– Samtidigt har jag kunnat att utveckla smågrejer som jag inte haft tid med tidigare, säger Johansson som också funnit sig själv i det kvicka spelet som Larvik står för.

– Det var väldigt olika på det viset. I Lugi hade alltid få spelmål, sprang knappt någonting. I Larvik gör vi inte överdrivet mycket mål heller men det är skitkul att spela handboll med lite fart. Det kan också gynna oss när vi går upp.

Matchkvällen mot Rälingen för en dryg vecka sedan gjorde till sist susen. Larvik skaffade sig ointagligt försprång som ett av topplagen.

– Mer än vi hade hoppats på, det var som trodde på oss inför säsongen och diskussioner om vi skulle kunna gå upp eller inte. Själva har vi trott på oss men det har inte varit någon stress.

Hur var den avgörande matchen?

– Vi kom väl dit och alla var ganska nervösa med 1 000 personer på läktaren. Vi startar lite tungt men fick lite medvind och vann ganska lätt i slutet, säger Johansson som förstås sköt starkt med åtta mål.

– Ja, det gick bra måste jag säga. Jag har hållit en ganska jämn nivå och kunnat vara med och bidra. Dessutom har jag kommit med lite rutin i det här sammanhanget, laget är en väldigt stor blandning av spelare från andradivisionen och de som varit i Danmark och spelat.

Många handbollsspelare i flera länder får summera säsongen utan färdig matchkalender i dessa tider.

Larvik hann säkra avancemanget för en dryg vecka sedan, innan säsongen i Norge tog stopp. Det gör också att Elinore Johansson hunnit byta miljö.

– I Norge har allt i princip stängt, det fanns inte så mycket att göra där. Jag tog mig hem till Sverige, en annorlunda resväg med båt och bil och är glad att jag lyckats komma hem, träffar vänner och landar lite efter säsongen.

Enligt planen blir det minst år till i Larvik för utlandsproffset som fått aptit på mål.

– Det blir en lång försäsong, jag tror aldrig jag varit med annat än att hålla på till mitten av maj.

– Egen träning kommer bli jätteviktigt, att alla gör sitt. Men det blir nog inget problem, det finns en annan mentalitet kring träning överlag och Norge är ett mycket mer aktivt land, säger Johansson.