BOMB: Luc Abalo klar för Elverum

Luc Abalo, Frankrike. Arkivbild. Foto: St Pillaud

En av handbollens stora profiler förstärker den norska ligan kommande säsong. Luc Abalo har nämligen, smått sensationellt, ritat på för Elverum.

Luc Abalo har med sin aviga stil och finurliga teknik varit ett underhållande undantag i den franska krafthandbollen som dominerat världshandbollen. Från sin högerkant har han trollat dit nästan 800 landslagsmål och vunnit två OS-guld, tre VM-guld och tre EM-guld.

Efter att i höstas annonserat att han skulle lämna Paris SG har det spekulerats hej vilt om var han skulle ta vägen näst. Ny storklubb? Lägga av? Satsa på sin grafiska talang? Idag kom svaret.

Det blir alltså spel för norska Elverum den kommande säsongen. Vilken grej för Elverum och hela den norska ligan! Och inte nog med det, konkurrent på positionen blir Christoffer ”Totte” Hedberg som ju ansluter till Elverum från IFK Skövde. I Elverum får han också Josef Pujol samt Niclas Fingren som lagkamrater. Samt den ungerska, högintressanta, Dominik Mathé på högernio.

Abalo har en särpräglad spelstil med en lång teleskoparm, ruskig spänst och en barnslig lekfullhet. Inte ofta kritiserad för att vara nere i målgården när han avslutar, men det är ju faktiskt inte upp till honom att bedöma. Det är ingen slump att en sökning på YouTube på Luc Abalo ger förslag med ord som ”The Magician”, ”Craziest Skills Ever”, ”impossible goal” och mängder av tributes.

Så hur hamnade han i Elverum? Klubben beskriver en situation där Abalo haft en tanke om att avsluta karriären med OS i sommar. Därför skulle han också lämna PSG och de hade redan gjort klart med spanjoren Ferran Solé. När så OS i Tokyo flyttades till sommaren 2021 fick Abalo ge sig ut på klubbjakt.

– Jeg valgte Elverum i Norge, til tross for at andre klubber har kontaktet meg. Nils (Kristian Myhre red.anm.) og Børge (Lund red.anm.), overbeviste meg om det sportslige prosjektet, og fremfor alt deres profesjonalitet, säger Abalo till Elverums hemsida.

– Jeg spilte mot Elverum med PSG i Håkons Hall. Atmosfæren, iveren fra de norske supporterne og velkomsten vi fikk hjalp meg også i vurderingen. Det er slike øyeblikk jeg ønsker å gjenoppleve.

Luc Abalo
Född: 6 september 1984
Position: H6
Klubbar:
1996-2008: US Ivry
2008-2011: Ciudad Real
2011-2012: Atletico Madrid
2012-2020: Paris SG