U21-VM: Sverige gick på pumpen mot Egypten

Ludvig Jurmala Åström. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Svenska Handbollslandslaget.

Pausunderläge med tre bollar gav Sverige någonting att tänka på. Vecken i pannan fanns kvar sedan Egypten levererat med kvalitet i alla lagdelar till 32–22. – En riktig smäll. Nacksenan går lite för enkelt på oss idag, sade Jerry Hallbäck.

U21-landslaget inledde med målfest mot Sydkorea och Australien. Mot Egypten var det mer av modstulna anfall när blågult halkade efter.

Gustav Davidsson tog duellerna inledningsvis, tryckte sig fram men fick också igång den egyptiska målvakten till några fotparader.

– Han (målvakten) kommer väl upp i 53 procent. Samtidigt blir vi lite för stressade, sade Hallbäck när den samlade bilden av de svenska anfallen stod klar.

Målvaktsmässigt fanns ytterligare en stark aktör från start, Gustaf Banke var lika alert som sin egyptiske kollega.

Egypten drev upp tempot, slog till nästan direkt på snabba avkast. Keepern stoppade dugligt och nådde det röda fältet när han fick ett skott i huvudet efter åtta minuter.

Situationen innehöll också en försvarsförseelse. Utespelarna hade en bit kvar till Bankes energiutlopp och Egypten kunde befästa sin ledning, 4-1 på straff strax därefter.

En timeout fick försvaret att jobba bättre, täcka undan tillsammans med Banke. Kvitteringen, 7–7 kom när Ludvig Jurmala Åström förflyttade sig till öppet läge inne på linjen.

Sveriges bäste målskytt bröt mark trots tydliga tröjdragningar och var levererade för fullt mot ensam försvarare.

– Han gör av en av sina bättre matcher i landslaget, sade Hallbäck.

Dessvärre med blågul synvinkel stod Jurmala Åströms sex fullträffar lite för ensamma i protokollet. Inspelen som sökte den kraftfulle mittsexan, ”El Bisonte” (bisonoxen) för att låna den spanske webbkommentatorns ord, blev uppenbara i perioder.

Abdelrhman Taha Ali mellan stolparna läste spelet och tog tillbaka taktpinnen till 14–11 i paus.

Måltorkan fortsatte, Sverige hade sex mål att hämta in med 20 minuter kvar. Uttagen målvakt och större risktagning i uppspelen fungerade dåligt i reduceringsjakten.

Egypten var bättre i alla lagdelar, hade tiden på sin sida och kombinerade fint till allt större ledning.

– Det lossnar inte riktigt, jag tycker att vi kommer till bra lägen i första halvlek men det fattas också i den andra biten, i försvar. De får kliva på, där måste vi rannsaka oss själva och sätta stopp, sade Hallbäck.

Efter första förlusten har Sverige två matcher kvar i gruppspelet, medaljkandidaten Frankrike på lördag och mer resonabla Nigeria på måndag.

– Att vi möter Frankrike spelar inte så stor roll just nu. Vi har mer att bevisa, nacksenan ska inte gå på det här sättet. Det är revanschläge i en riktigt tuff match, fortsatte förbundskaptenen.

Egypten–Sverige 32–22 (14–11)