U20-VM: Norskt guldjubel

Foto: S Pillaud

Norge mot Ungern i finalen av U20-VM, turneringens två obesegrade lag. Matchen blev precis så spännande som man kan önska, men som så många gånger förr slutade ett mästerskap med norskt guldjubel. 

Det var Ungern som imponerat mest i mästerskapet hittills, och norskorna var inte sena med att lägga över favoritskapet på ungerskorna.

– Ungern har varit det bästa laget i alla år. Det hade varit fantastiskt att avsluta med en seger mot dem, sa förbundskapten Tore Johannessen till Håndball.no inför matchen.

Norge började matchen klart bäst, och Ungern hade problem att få ordning på anfallsspelet. Vid ställning 4-1 gjorde dessutom June Krogh en fin straffräddning, som ledde till en norsk fyramålsledning. Efter en tidig ungersk timeout kom de vitklädda sakta men säkert närmare norskorna. Vid 18 minuters spel var matchen helt utjämnad (8-8). Men med en sekund kvar av halvleken gjorde Maja Sateren 17-15 till Norge, som därmed fick ett litet grepp om matchen.

Ungern var betydligt mer på tå i den andra halvlekens början, än i den första. Anna Bukovszky stod för en strålande inledning och gjorde flera viktiga räddningar i det ungerska målet.

Norge var i förarsätet och hade grepp om matchen, men de vitklädda flåsade ständigt i nacken och släppte aldrig iväg norskorna.

Med tio minuter kvar av matchen åkte Lina Mossestad på en utvisning, som blev väldigt kostsam för norskorna. Ungern hann både gå ikapp och förbi, och ledde plötsligt matchen för första gången (28-26). Men när det var dags för matchens slutskede var norskorna precis så kyliga och bra som vi är vana vid att se norska landslag. Viktiga räddningar i målet och fina mål framåt. Matchen slutade 31-29 och Norge säkrade sitt första U20-VM-guld sedan 2010.

Norge: Frida Brandbu Andersen 7, Susanne Liberg Amundsen 6, Maja Furu Sateren 6, Henriette Espetvedt Eggen 3, Kaja Rohne 2, Celina Vatne 2, Johanne Halseth Nypan 2, Charlotte Koffeid Iversen 2, Maria Bergslien Gald 1.

Ungern: Blanka Kajdon 8, Diána Ferenczy 5, Johanna Farkas 4, Anna Kukely 3, Luca Faragó 3, Míra Vámos 2, Borbála Besszer 2, Borbála Ballai 1, Petra Koronczai 1.