U20: Svensk triumf i Scandinavian Open

Felix Möller. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Sverige fixade ett förlustfritt genrep till EM. Efter 27–21 mot Norge tog U20-herrarna hem totalsegern i Scandinavian Open.

– Vi är väldigt nöjda med samlingen och gör överlag en väldigt stark prestation, inte minst med tanke på att vi hade nio debutanter i truppen. Det känns hoppfullt inför EM, sade förbundskapten Dennis Sandberg till handbollslandslaget.se.

Sverige avfärdade de värsta motståndarna, i omvänd ordning under tävlingsdagarna i Hamar.

Grupptvåan Island kämpade emot till oavgjort sedan den blågula skyttet stagnerat på slutet. Sammanlagt 35 fullträffar var förstås klart godkänd anfallstakt och 60 minuter och Felix Möller var främst med nio mål.

U20-landslaget hade bättre koll på Danmark i onsdagsmatchen. Mikael Helmersson slutförde ett tidigt ryck till 6–3 och motståndet kunde bara repa sig hjälpligt. Duellen blev tätare efter paus men den här gången tog Sverige tag i taktpinnen till sist. Assar Kammenhed låg bakom två av målen i spurten som avgjorde till 31–28.

Sverige dubblade sedan segermarginalen mot Norge. På nytt kom derbykonkurrenten ikapp efter att landslaget tagit hand om ledningen. Tempohöjningen kom i mitten av andra halvlek. Med samlat försvar och bra målvaktsspel slutade den sista kvarten av SOC 7–2, till sammanlagd seger.

– Vi är väldigt nöjda med segern mot Danmark där vi verkligen visar att vi kan tävla med de bästa lagen i Europa. Sedan gör vi en fin avslutning mot Norge där vi vinner komfortabelt. Laget gjorde en bra turnering, sade Sandberg till landslagets officiella hemsida.

EM drar igång i Portugal 7 juli, Sverige möter Montenegro i premiären.

Scandinavian Open 28–30 juni
Sverige–Island 35–35 (21–15)
Danmark–Sverige 28–31 (13-15)
Norge–Sverige 21–27 (11–13)