U19-EM: Sverige räddade oavgjort i slutsekunderna

Redbergslids Elliot Stenmalm gjorde 14 mål mot Spanien. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN.

För andra matchen i mästerskapet blev det sekunddrama när Sverige räddade en poäng mot Spanien. Sverige hämtade upp ett sjumålsunderläge med åtta minuter kvar och kvitterade med matchens sista kast.

Båda lagen inledde turneringen med två segrar och mötet blev en ren gruppfinal. Tack vare upphämtningen får Sverige nu med sig en poäng till huvudrundan.

– Det ska inte gå. Det är helt omöjligt, utbrast förbundskapten Jesper Östlund efter slutsignalen, enligt handbollslandslagets hemsida.

Spanien kopplade ett tidigt grepp om matchen och gjorde sju av matchens tio första mål. Ställningen var 14–19 i paus.

– Vi fick en kass start på matchen och torskade två numerära överlägen med 1–0 och 2–0. Sedan missade vi massa frilägen och det var Marko Roganovic (GUIF) i mål som gjorde så att det inte rann i väg, säger Jesper Östlund.

Sverige kom tillbaka och krympte avståndet till två mål i inledningen av den andra halvleken, men matchen svängde och Spanien kunde skaffa sig ett sjumålsöverläge med åtta minuter kvar.

– I andra halvlek försökte vi gå upp med någon typ av center på deras bästa spelare, men fick inte träff på det. Känslan efter en kvart av andra var att det skulle bli tufft och att det handlade om att försöka stoppa blödningen så att det inte blev förlust med tio, säger Östlund.

Under de avlutande åtta minuterna gjorde Spanien bara tre mål medan Sverige lyckades göra hela tio! RIK:s Elliot Stenmalm gjorde fyra av dem – och blev Sveriges bästa målskytt med 14 baljor totalt. Hammarby IF:s Robin Sanderhem stod för kvitteringen med blott sex sekunder kvar.

– Det ska inte gå att ta in sju mål på åtta minuter! Jag är i eufori just nu och killarna känner samma sak, säger förbundskaptenen.

Därmed har de båda landslagen en poäng vardera med sig till huvudrundan. Imorgon spelar Sverige mot Island och på onsdag mot Slovenien. Slovenien har två poäng med sig från gruppspelet och leder således tabellen inför huvudrundan.

– Jag är jättenöjd med gruppspelet och på förhand hade vi tagit det här alla dagar i veckan. Ungern är ett riktigt bra lag och Spanien är kanske snäppet värre, så vi är supernöjda och superstolta över att ha lyckats med det här. Nu blir det match igen om två dagar, till dess ska vi slicka såren och göra oss redo, säger Jesper Östlund.

SVERIGE–SPANIEN 35–35 (14–19)
Sverige: Elliot Stenmalm 14, Julian Sjögren 6, Felix Möller 5, Robin Sanderhem 4, Malte Celander 3, Filip Eriksson, Olle Österhall, Isak Larsson.
Spanien: Jan Gurri Aregay 6, Arnau Fernandez Guzman 6, Bruno Reguart Massana 5, Alex Lodos Garcia 5, Artur Parera Ibanez 4, Daniel Serrano Rodriguez 3, Carlos Alvarez Dominguez 3, Dario Sanz De Nicolas, Gorka Nieto Marcos, Roberto Domenech Calatayud.

Huvudrundan startar imorgon:

17 augusti:
(20:30) Island–Sverige
(22:30) Slovenien–Spanien
18 augusti:
(20:30) Sverige–Slovenien
(22:30) Spanien–Island
Tabell:
1) Slovenien, 2 poäng, +4
2) Spanien, 1 poäng, 0
3) Sverige, 1 poäng, 0
4) Island, 0 poäng, –4

Länk: Mäktig upphämtning räddade poäng i gruppfinalen