U19-EM: Sverige klart för huvudrundan

Jesper Östlund. Foto: Krister Andersson/Bildbyrån.

Israel skuggade Sverige och kom hotande nära i andra halvlek. Med hjälp av Elliot Stenmalms outtömliga skyttekraft och starkt försvarsspel till sist gick det vägen på nytt för U19-landslaget i EM.

– En vinst är en vinst och jag hade tagit det här resultatet på förhand, sade Jesper Östlund till handbollslandslaget.se efter 29–25-segern.

Ungern i 60 krävande minuter tog ut sin rätt av de blågula ungdomsspelarna. Premiärvinsten gav oavsett effekt på självförtroendet. Sverige slog till snabbt genom att utnyttja truppen brett i den andra mästerskapsmatchen.

Elliot Stenmalm mutade in sitt distansutrymme tidigt och Assar Kammenhed förvaltade ett par pigga chanser.

Israel hämtade sig från det värsta underläget, 6–13. I början av andra halvlek kom ett nytt svenskt bakslag med rött kort på Oscar Lindqvist.

Det skiljde bara två-tre bollar, matchen stod och vägde. Som tur var för Sverige bet det bra för Stenmalm och Robin Sanderhem var med och stöttade från nio meter.

Israel fick aldrig upp hoppet om ett kvitteringsläge. Dessutom nätade motståndarna bara ett par gånger under de sista tio minuterna. Sverige tog tid på sig att hämta två poäng men behåller vinnarkänslan i EM och är klart för huvudrundan efter de två första insatserna.

– Man ska ha med sig att Israel är bättre än vad man tror, de är ingen c-nation som man kanske har i bakhuvudet när man hör att man ska möta dem. De hade några riktigt bra spelare. Vi ska ändå kunna göra det bättre och det var första perioden i andra halvlek som gjorde det tajt, sade förbundskaptenen till handbollslandslaget.se.

Söndagens gruppfinal mot Spanien avgör utgångsläget i nästa fas av turneringen.

– Det vi gjorde i dag kommer inte räcka mot Spanien. Då kommer vi behöva göra det bättre, sade Östlund till handbollslandslagets officiella hemsida.

Israel–Sverige 25–29 (11–16)
Målskyttar, Sverige: Elliot Stenmalm 12, Robin Sanderhem 6, Julian Sjögren 3, Isak Larsson 3, Malte Celander 2, Assar Kammenhed 2, Oskar Davidsson 1.