U18-EM: Sverige behåller medaljmöjlighet efter magiska slutsekunder

Ludvig Hallbäck. Foto: Roger Siemund/Japhifre

Sverige hade greppet mot Spanien men fick uppleva en nervig final med både hopp och förtvivlan innan segern, 28-27. I sista sekund dubblade blågult sin poängskörd och förbättrade sin semifinalchans med straffmål av Valter Chrintz.

Upplösningen hade mer dramatik och svettdroppar än vad några få ord förmår uttrycka.

Sverige hade fyra plusmål med tio minuter kvar, Spanien kvitterade i matchminut 56 och ledde när klockan räknade ner sekunderna.

Med 40 stycken kvar var Sverige utanför medaljsnacket, med tiden halverad var hade Eric Johansson nätat. Blågult var fortfarande med men behövde förlita sig på andra resultat för att styra upp avancemanget.

När det sista skottet nått nät hade Sverige istället semifinalplatsen i egna händer.
– En match varar väl i 60 minuter, är det inte så, ler Dennis Sandberg i ett samtal med handbollslandslaget.se.

Till syvende och sist var det en veritabel rysare. Spanien hade chansen att avgöra, lugna ner spelet för oavgjort men brände uppspelet grovt. Sverige var betydligt kyligare när man fått samla tankarna i en timeout.

Bollen via lobb från målvakt till målområde, blockerad skytt och domaren pekade på straffpunkten.

– Egentligen ville tränarna att jag skulle lägga en spärr men jag hörde inte riktigt. Så då kommunicerade jag med Simon Möller med lite teckenspråk om att jag skulle finta om att möta bollen och sedan få ett långt pass av honom. Det gick hem, Simons kast var helt galet och satt rätt i näven på mig, sade Valter Chrintz till handbollslandslaget.se.

Han jobbade fram straffen, var kylig från sju meter till sitt nionde och viktigaste mål i matchen.

– Då gick jag mest bara runt och tänkte att det inte fanns något annat än att jag skulle sätta den. Jag visste också att deras målvakt rörde sig på min första rörelse, så då drog jag till direkt när domaren blåste och den gick in, haha.

Chrintz gjorde mer, men hade ändå Ludvig Hallbäck med tio fullträffar före sig i summeringen.

En lika mäktig som märklig vändning var fullbordad.

– Dom har inga nerver och älskar att spela såna här matcher. Det är deras livselixir att spela matcher när det är tajt och spännande. Jag var inte ett dugg orolig över att han skulle missa. Det är underbart att ha sådana killar i ett lag, sade Sandberg om sina bästa målskyttar.

Förbundskaptenen fick sedan orda om fortsättningen, Tyskland (onsdag 18.30) i duell om en semifinalplats.
– Jag hoppas det blir en extra boost, att vi känner att vi aldrig behöver ge upp för att allt är möjligt i handboll tills dess att domaren blåser, sade han till handbollslandslaget.se

Spanien–Sverige 27–28 (11–11)
Spanien: Eduardo Calle Redondo 9, Ander Izquierdo Labayen 4, Alberto Martin Botet 3, Oscar Garcia Sanchez 3, Mamadou Diocou Soumare 3, Isidoro Martinez Llamazares 3, David Roca Rodriguez & Alvaro Preciado Ramos båda 1.
Sverige: Ludvig Hallbäck 10, Valter Chrintz 9, Kasper Larsson 2, Emil Berlin 2, Adam Blanche 2, Eric Johansson 2, Miguel Mbumba 1.

LÄNK: Mirakelvändning bakom svensk seger