U18-EM: Svenskt EM-silver

Foto (arkiv): Michael Erichsen/Bildbyrån.

Sverige hade chans på guldet i U18-EM. Men Spanien blev för tuffa. 

– Förhoppningsvis kan killarna känna en stolthet över vad vi har åstadkommit här och vad vi gjort tillsammans, säger Björn Sätherström till Handbollslandslaget

Sverige och Spanien ställdes mot varandra i gruppspelet av U18-EM, och då var spanjorerna starkast och vann med 40-33. Idag hade blågult chans att ta revansch och samtidigt säkra mästerskapsguldet. Men ännu en gång var Spanien för starka – fast denna gång var det en jämn kamp in i slutminuterna.

Efter tio minuters spel ledde spanjorerna med 8-4, men Sverige gjorde som de alltid gör i denna turnering – kommer tillbaka. I mitten av halvleken var blågult ikapp och sedan bytte lagen mål med varandra fram till halvtidsvisslan (16-15 till Sverige).

Andra halvlek bjöd på ett snabbt och imponerande spel från båda laget, som verkligen visade kämparglöd och vilja. I slutet av matchen gjorde de svenska killarna några kostsamma bolltapp, och då var Spanien inte sena med att straffa blågult. Plötsligt hade spanjorerna 32-28, och för första gången i turneringen kunde inte Sverige kämpa sig tillbaka till ledning.

Matchen slutade 34-32 och Sverige åker hem med en silvermedalj efter ett mycket imponerande mästerskap. 

– Våra bolltapp blev för kostsamma. Det tar på krafterna att spela anfallsspel mot Spanien. Jag tycker killarna visar fantastisk moral genom matchen. Men Spanien var skarpare än oss idag, säger Sätherström till Handbollslandslaget.

Mästerskapets resultat innebär att Sverige är kvalificerade till nästa års U19-VM – något att glädjas över mitt i besvikelsen.

– Killarna är såklart besvikna över förlusten. Men vi har verkligen skapat minnen för livet, vilket vi punkterade i omklädningsrummet efter slutsignal. Det här är ett kvitto på att vi som lag och svensk handboll är på rätt väg, avslutar Sätherström.

En som minst sagt imponerat under mästerskapet är Axel Månsson, som också vinner den interna skytteligan. Idag stor han för otroliga 13 mål och prestationen uppmärksammas även av Eurohandball.

”Sveriges Axel Månsson, turneringens All-Star mittnia, producerade en av de bästa prestationerna någonsin i finalen av M18 EHF EURO och gjorde 13 mål, men Sverige kunde inte behålla det övertag de hade under andra halvlek.”, skriver de på hemsidan.

Under mästerskapets sista dag spelades även bronsmatchen mellan Tyskland och Ungern. En match som tyskarna tog hem med 29-22 och därmed är bronset deras.

Svenska målskyttar: Axel Månsson 13, Linus Gustavsson 5, Pelle Segertoft 5, Theodor Uliana Starck 3, Rasmus Lenzi 2, Marcus Björkman 2, Love Sundewall 1, Alex Andersson 1