U17: Sverige fortsatte segertåget i EM

Hanna Wedenby. Foto (arkiv): Christoffer Borg Mattisson, borg-mattisson.se.

Huvudrundan, förstaplatsen i gruppen och en plats i VM nästa sommar. Sverige slog flera flugor i en smäll med en slitstark insats mot Spanien i U17-EM. – Nu har vi klarat vårt första delmål, sade Patrik Svarvén till handbollslandslaget.se.

Sverige släppte förvisso in de tre första målen men rättade snart till underläget med betydligt bättre siffror. Hanna Wedenby bidrog med kvitteringen till 5–5 och mycket mer åt båda håll i spelet.

– Jag tycker att det är många som gör det jättebra såklart, men jag vill framförallt nämna Hanna Wedenby. Hon gjorde ett bra försvarsjobb, stod för ett grovjobb i anfallet, gick för det för fullt samtidigt som hon tog och gav mycket stryk, sade Svarvén om matchens lirare.

I tuff konkurrens ska sägas. Tyra Axnér nätade tio gånger och lade tyngd bakom skotten i första halvlek. Det stod 16–13 halvvägs, Sverige ökade försprånget och vann återstoden med 18–10.

Några negativa nyheter kring enskilda spelare grumlade segerglädjen något.

Handbollslandslaget.se rapporterar att Nina Koppang som stukade foten på träning inför premiären åker hem utan en minuts spel i mästerskapet. Jennifer Johansson har ådragit sig en handskada och testas innan det kan bli aktuell med vidare spel i Celje.

Svarven summerade den samlade prestationen som gav seger nummer två i EM.

– Som helhet är jag såklart ändå jättenöjd. Jag är glad att tjejerna vinner matchen och det är vad det handlar om. Vi vinner och är vidare i gruppen, nu har vi klarat vårt första delmål, sade han till handbollslandslaget.se.

Norge grundade för den blågula framgången genom att elda på och besegra Kroatien med 39–27. Sverige avslutar gruppspelet mot Kroatien på söndag och kan redan se fram emot mer spel bland de högst rankade lagen i veckan som kommer.

Sverige–Spanien 34–23 (16–13)
Sverige: Tyra Axnér 10, Hanna Wedenby 7, Thea Blomst 3, Elsa Åsberg 3, Ida Sembe 2, Johanna Östblom 2, Kajsa Lindberg Blohm 2, Ofelia Shoai Hallberg 2, Kaja Stojilkovic 2, Vanja Andersson 1.
Spanien: Raquel More Martinez 7, Julia Nuez Vila 3, Adriana Mallo Diaz 3, Barbara Pineira Calero 3, Kenya Casia Castro 2, Zaira Benitez Gomez 2, Aileen Ripa Sarries, Almudena Gutierez Mora &  Alma Jaen Loro alla 1.

Länk: Storseger mot Spanien