TV-onsdag: Svenska cupen, U18-VM och U18-EM

Montenegro vs Sweden, handball match, Preliminary round, IHF 2022 Women's Youth (U18) World Championship, Sport Centre Jane Sandanski, Skopje, North Macedonia, 02.08.2022., Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Det är en fullspäckad handbollsonsdag som ligger framför oss. Den svenska klubblagssäsongen drar igång med Svenska cupen, U18-EM går in i huvudrundans slutskede och U18-VM ska avgöras med final och bronsmatch. 

Svenska cupen – favoriterna går in i turneringen

Idag drar äntligen säsongen igång för några av våra svenska klubblag. Svenska cupens första omgång är här och fyra lag går in i turneringen ikväll. Klockan 18:00 möter Skånela tuffast möjliga motstånd i Sävehof, hemma i Vikingahallen. Göteborgslaget är regerande mästare och vill säkerligen plocka hem titeln även i år.

”Vi vet idag inte vilken trupp våra motståndare kommer till Vikingahallen med men det ska oavsett bli intressant att se hur våra killar kan stå upp mot detta svåra motstånd. Skånelas herrar har haft en tuff start på försäsongen efter sommarledigheten med ett intensivt läger i tre dagar på hemmaplan samt därefter en träningsmatch mot seriekollegan Tyresö Handboll.”, skriver Skånela på hemsidan.

En timme senare, 19:00, drar matchen mellan Lindesberg och Ystads IF igång. Och om Skånela möter tuffast möjliga motstånd, så får vi säga detsamma om Lindesberg. Ystads IF blev svenska mästare ifjol och nu jagar man första cuptiteln.

U18-VM – VM-final och svensk placeringsmatch

Idag ska U18-VM avgöras med final, bronsmatch och placeringsmatcher. De svenska damerna imponerade i matchen mot Egypten och idag har de chansen att säkra femteplatsen i turneringen. På andra sidan står Frankrike, som har fem vinster och två förluster i bagaget.

I finalen hoppas våra danska grannar på att supertalangen Julie Scaglione ska leda Danmark till ett VM-guld. Men det kommer inte bli lätt. På andra sidan står vindsnabba sydkoreanskor, som slog ut Sverige i kvartsfinalen. Danmark får dock acceptera att man går in i finalen med ett favoritskap. Scaglione ligger dessutom fyra i skytteligan, endast fyra mål efter ledande Andela Zagar, så kanske kan det bli dubbla titlar för 17-åringen ikväll.

– Det är alltid lärorikt för våra unga spelare att vara med i en VM-final, där det är maximal press både sportsligt och mediamässigt. Men att göra det mot Sydkorea, som har blivit publikfavoriter här nere och spelar i ett mycket högre tempo än vad vi är vana vid – det kommer att vara väldigt givande för damernas utveckling, säger Danmarks förbundskapten, Flemming Dam Larsen, till förbundets hemsida.

U18-EM – Sverige jagar semifinal

Sveriges EM-öde avgörs ikväll 18:00. Vid en vinst mot Norge tar man en av semifinalplatserna, förlorar blågult är man utslagna. Norge har samma läge som Sverige, så en tuff och nervös kamp väntar mellan grannländerna. Blågult har dock bättre målskillnad än Norge, och kan därmed klara sig med ett oavgjort resultat. I samma grupp är Spanien redan klara för semifinal, och möter idag ett redan utslaget Danmark.

I grupp A är Ungern klara för semifinal och ställs idag mot Kroatien, som inte har någon chans att ta sig vidare från huvudrundan. I matchen mellan Portugal och Tyskland jagar båda lagen en semifinalplats. För tysk del räcker det med oavgjort, då man har bättre målskillnad än Portugal.

Dagens handbollsmatcher: 

18:00 Skånela vs. Sävehof (Svenska cupen)

Sänds på Solidsport

19:00 Lindesberg vs. Ystads IF (Svenska cupen)

Sänds på Solidsport

18:00 Kroatien vs. Ungern (U18-EM huvudrunda)

Sänds på EHFTV

18:00 Sverige vs. Norge (U18-EM huvudrunda)

Sänds på EHFTV

20:00 Portugal vs. Tyskland (U18-EM huvudrunda)

Sänds på EHFTV

20:00 Spanien vs. Danmark (U18-EM huvudrunda)

Sänds på EHFTV

16:00 Nederländerna vs. Ungern (U18-VM bronsmatch)

Sänds på Viaplay

18:15 Danmark vs. Sydkorea (U18-VM final)

Sänds på Viaplay

11:45 Island vs. Egypten (U18-VM match om 7:e plats)

13:45 Frankrike vs. Sverige (U18-VM match om 5:e plats)

Sänds på Viaplay