Sveriges U21-herrar får hoppas på ett ”wildcard”

Nationalsång pågår

Sverige förlorade mot Danmark med 21-24 efter 10-10 i paus i den helt avgörande gruppfinalen i kvalet till 2017 års VM i Algeriet.

Karaktären på matchen blev precis som man hade förutspått och förberett sig på, tufft, tight och fysiskt, där små marginaler och individuella prestationer kom till att avgöra. De båda lagen känner varandra väl efter att ha mötts ett antal gånger, både i vänskapsmatcher och i skarpa lägen och när matchen startade så var det helt jämna odds på vinst, förlust eller oavgjort.

Trots att Sverige fick en mardrömsstart, 0-5, så repade man snabbt mod efter en timeout och gjorde 10-3 nästkommande period och hade bud på ytterligare mål. Men danskarna gjorde två viktiga mål i slutet av första halvlek så helt jämnt, 10-10, när lagen tog halvtidsvila.

I inledningen av andra halvlek följdes lagen åt till 13-13 innan Danmark tog tag i taktpinnen. Det var i denna perioden, då det stod och vägde, som matchen avgjordes. Danskarna fick ett par måls försprång när de hade lite stolpe in och Sverige lite stolpe ut. Nu tickade klockan snabbt för svenskarna vilket gjorde att man var tvungen att ”chanscoacha” lite från svenska bänken. Man provade 7-6 i anfallsspelet och dubbelpunkt i försvarsspelet, som båda fick god effekt. Med ett par minuter kvar hade man 21-22, men tyvärr aldrig bollen och en kvitteringschans. Från Sveriges håll var man tvungen att vinna medan det räckte med oavgjort för Danmark för att ta gruppsegern. Danmark höll undan och gjorde två mål till på slutet när Sverige tvingades till att ta ett par chanslägen.

Det som till stora delar kom att avgöra matchen var nog målvaktsspelet. Sävehofs Anton Hagvall vaktade Sveriges mål hela matchen och han gjorde det bra och noterades för 10 räddningar medan Danmarks målvakt, Simon Gade, gjorde det än lite bättre och noterades för 15 räddningar.

-Det här känns tråkigt på alla sätt och vis för killarna, sammanfattar en smått bedrövad förbundskapten Ulf Nyström.

-Vi har fallit med flaggan i topp. De gör så gott de kan i sextio minuter, men i dag räcker det inte hela vägen. Det är bara att beklaga. Vi har mött ett bra lag, och vi visste redan från början att det skulle bli en 50/50-match.

-Så här är idrotten och det är spelets regler. Det får man liksom köpa. Däremot så hade det ju varit bra för killarna att få deltaga i ett världsmästerskap det sista året som ungdomsspelare, fortsätter Nyström. Det tycker jag de gjort sig förtjänta av. Jag tycker också att vi är bra som lag. Det är bara tråkigt att vi satt oss i den här situationen. Det har vi inte gjort nu, utan det började ju i somras med insatsen i EM i Danmark (trettonde plats) som satt oss i lite bryderi med rankning och lottning, avslutar Nyström.

För att Nyströms önskan, om ett deltagande i sommarens UVM i Algeriet, ska slå in får nu Sverige ”hoppas” på ett eller ett par avhopp från andra nationer. Det har ju hänt förr att länder har hoppat av UVM, senast i Ryssland kom till exempel inget lag från Oceanien, och Europa fick en plats till. Det ”ryktas” även att det finns europeiska lag som är tveksamma till ett deltagande i Algeriet. Vi får helt enkelt avvakta våren och se om Sverige blir erbjudna ett ”wildcard”.

Målgörare Sverige: Johan Dahlin (Ystads IF) 5, Alfred Jönsson (LUGI) 4, Anton Hallbäck (Ystads IF) 4 (1 straff), Markus Sjöbrink (Eskilstuna Guif) 3, Lukas Sandell (Ystads IF) 2, Linus Andersson (Ystads IF) 1, Oskar Cosmo (OV Helsingborg) 1, Felix Claar (Alingsås) 1.

 

Är sprungen ur en fin årgång -64 med handbollsrötter i främst Malmö och Lund. Drygt 10 säsonger som elitspelare, 12 u-landskamper som spelare, drygt 20 säsonger som tränare/ledare i olika sammanhang samt ingår i tränar-/ledarstaben på P96/97-landslaget. Just nu huvudansvarig för HK Ankarets herrlag, som är nykomlingar i division 1 södra säsongen 2017-18.