Sveriges U20 herrar reste sig och välte den ryska björnen

Linus Andersson lobbar snyggt in ett av sina sju mål under UEM Foto: EHF

Sverige besegrade Ryssland med 29-24 efter 14-9 i paus i sin näst sista match i det pågående U 20 EM-et i Kolding i Danmark på fredagen. Senare idag, lördag kl. 12.30, blir det för Sveriges del en avslutande match om trettonde platsen i turneringen mot Serbien.

Sverige reste sig igen efter debaclet mot Holland senast. Efter en ledig dag fick man Felix Claar spelklar igen och det märktes tydligt att hans elitserierutin och erfarenhet av tuffa matcher i europa behövdes för bredda lagets kompetens och kvalité. För att kunna vara med och slåss om eventuella medaljer i nästa års UVM så behöver detta svenska lag fler med Claars erfarenhet.

Innan matchen hade gruppen kommit överens om några detaljer som måste bli bättre. Framför allt skulle de tekniska felen hållas nere och så skulle alla springa vid bollvinst eller bolltapp. Genom en noggrann inledning, där de första anfallsvalen var bestämda, kunde svenskarna snabbt ta initiativet i matchen. Man fick bra slag på de välväxta ryssarna bakåt och Anton Hagvall i målet fick den nödvändiga hjälp han måste ha för att kunna bidra.

Sverige gick till pausvila i en betryggande ledning och den enda dippen man egentligen fick var i inledningen av andra halvlek då ryssen kröp lite närmare, men då tog förbundskaptenerna snabbt en timeout, som fick god effekt och man gjorde direkt 3-0 efter den och stängde i princip matchen där.

Målmässigt var det sexmetersspelarnas föreställning denna eftermiddag. Hela 18 av 29 mål kom från deras händer och det är såklart frukten av ett varierat niometersspel där det hela tiden fanns ett hot.

– Jag tycker vi spelade bättre handboll i dag än vad vi gjorde mot Holland. I det stora hela spelar vi ganska skapligt bakåt, får bättre träff på dem och är på plats med det mesta. Vi är lite lugnare och blir inte så stressade i uppspelen och i anfallsspelet som jag tycker vi blev mot Holland, summerar förbundskaptenen Ulf Nyström segermatchen mot Ryssland.

– Vi har fått jobba med killarna utanför banan ordentligt och det är ganska skönt att vi tagit det på rätt sätt och att vi lyckades vinna den här matchen mot ryssarna, säger Nyström.

– Nu får vi en ny bra match i morgon mot Serbien och det gäller nu att vi gör en bra avslutning och kan åka härifrån med två raka segrar. Så kan vi bygga vidare på det tills vi träffas nästa gång, avslutar Nyström.

Målgörare Sverige: Linus Andersson (Ystads IF) 7, Felix Claar (Alingsås) 5, Markus Sjöbrink (Eskilstuna Guif) 5, Johan Dahlin (Ystads IF) 3, Oskar Cosmo (OV Helsingborg) 3, Lukas Sandell (Ystads IF) 3, Anton Hallbäck (Ystads IF) 2, Jonathan Edvardsson (Sävehof) 1.

Priset till lagets bästa spelare: Markus Sjöbrink.