Sveriges U18-herrar till semifinal

Valter Chrintz. Foto: Roger Siemund/Japhifre

Efter två övertygande segrar i mellanrundan får Sverige dubbla chanser att ta medalj i U18-EM. Stark moral och hög klass kännetecknar landslaget som slog Tyskland på fingrarna för att nå semifinal.

Matchinledningen var tydligt prov på hur framgång kan lyfta ett lag. Sverige hade det bländande avgörandet mot Spanien i färskt minne, ville och kunde allt och spelade ut med bra lagspel och individuella prestationer.

– Man blir stolt över sättet som grabbarna går in och levererar, särskilt efter urladdningen i går. All heder till dem, säger Dennis Sandberg till handbollslandslaget.se.

Simon Möller var i praktslag i målet. Ludvig Hallbäck och Valter Chrintz nådde snabbt nivån  från den lyckosamma gårdagen och ordnade 7-3-ledning.

Försprånget bestod en stund men Tyskland avslutade halvleken bäst och fick hål på Möller till likaläge.

Resten var medryckande spänning, rysningar för publiken och tvära kast på planen. Oftast med Sverige i ledning, lagen följdes dock åt och två mål mer blev snabbt det omvända i tysk favör.

Inför sista tio var det lika på 24. Återigen hade Sverige extra krafter och mentalt överskott i avgörande läge.

– Vi har en styrka i att vi har många skickliga spelare och i och med att vi har gått runt på alla har vi orkat i slutet av matcherna, vilket visat sig vara avgörande i går och i dag. Vi är starka de sista tio, säger förbundskapten när han slitit sig från segeryran.

Miguel Mbumba spräckte sin egen målnolla för kvällen i precis rätt tillfälle. Med tre minuter kvar att spela fick Tyskland först en utvisning för sparkrörelse på bollen och ytterligare en tvåminutare på kort tid.

Chrintz fick större lucka på vänsterkanten i sex mot fyra, nätade dubbelt och rundade tvåsiffrigt för egen del. Däremellan kunde Sverige sätta press i det numerära överläget och tvinga motståndarna till misstag.

Fabian Norsten som kommit in mellan stolparna hade bestämt sig för att inte släppa in fler mål innan segern var klar.

– Det är inte lätt att komma in i ett läge där man lett stora delar av matchen och plötsligt ligger under med två och verkligen måste rädda bollar direkt, men jag lyckades göra ett par räddningar och få ut bollen snabbt, säger han till handbollslandslaget.se.

Sverige var helt enkelt bäst till sist, höll ut till triumf med lite mer andrum än pärsen mot Spanien. I fredagens semifinal (18.00) går blågult upp mot Danmark med starkt självförtroende.

– Vi har aldrig mött dem och har inte koll på dem just nu, men det blir ett jobb i kväll och i morgon att läsa in oss på dem. Tre nordiska lag i semifinalen (också Island, journ. anm.) är en väldigt häftig prestation, säger Dennis Sandberg.

Sverige–Tyskland 30–27 (14–14)
Sverige:
Valter Chrintz 11, Ludvig Hallbäck 8, Emil Berlin 2, Adam Blanche 2, Jesper Jensen 2, Eric Johansson 2, Kasper Larsson, Erik Sääf & Miguel Mbumba alla 1.
Tyskland:
Tolga Durmaz 6, Loris Kotte 5, Yannick Danneberg 4, Torben Matzken 3, Jaris Tobeler 2, Ian Weber, Alexander Weck, Alexander Reimann, Juri Knorr, Julian Köster, Finn Zecher & Veit Mävers alla 1.