Sverige ute ur U20-VM – spelar om plats 5-8

Vanessa Tellenmark för Sverige U18 mot Danmark i EOC 2010. Arkivbild. Foto: Viktor Ljungström, www.viktorljungstrom.se

Det svenska U20-landslaget missade semifinal efter förlust mot Danmark.

U20-landslaget har gjort ett fint VM men i kvartsfinalen tog det stopp. Danmark, som vann U19-EM förra sommaren, blev för svåra och vann med 22 – 15. Det kan låta som klara siffror, och det var det i slutändan, men det stod 7-7 i halvtid.

Förbundskapten Ola Månsson till Svenskhandboll.se:

”Problemet med vår första halvlek är att vi bränner en massa lägen. Vi har ju fullständig träff på dem med ledning 5-2 efter en kvart. Vi brände straffar och vi brände kantlägen. Så vi skulle kunna ha haft ännu större ledning där.

– Skall man slå Danmark så måste man ta dem i brygga och vi var nåra att få dem dit. Det var ju halv panik på deras bänk med förändringar på spelare, timeouter och alltihopa. Men när vi skall slå in en smäll till så bommar vi det och får tillbaka det istället.

– De har ju en ”bänk” i Danmark som de flesta andra lagen inte har. Går det inte bra för en spelare, så sätter de bara in nästa istället.

– Men vi har ju tempo, och det är fight och vi får matchen dit vi vill, men vi orkar ju inte. Vi saknar någon ”pollett” till för att kunna vräka över dem ännu mer.”

Sverige får nu spela om placering 5-8 och möter Kroatien på torsdag med avkast 14.00 svensk tid. Sydkorea ställs mot Norge i den andra matchen och segrarna möts om placeringarna 5/6, förlorarna om placeringarna 7/8. Den årgång slutade på plats 9 i U18-VM så hur som helst kommer de förbättra sig.

Danmark möter nu Rumänien i semifinal. I den andra semifinalen spelar Tyskland mot Ryssland.

Sverige – Danmark  15 – 22   (7-7)       

Sverige
Julia Bardis (Eslöv) 4 (1 straff), Olivia Mellegård (Sävehof) 3 (1), Sara Olofsson (Lugi) 3, Sofia Hvenfelt (Höör) 2, Emma Rask (Höör) 1, Emma Lindqvist (Höör) 1, Anna Johansson (Höör) 1

Danmark
Amalie Groen Hansen 6, Mai Kragballe Nielsen 5 (4), Celine Lundbye Kristiansen 3, Sofie Flader 3, Ronja Hjortshoej Johansen 2, Maria Schmidt Lykkegaard 2, Sara Trier Hald 1