U20-VM: Sverige tappade trycket mot Nederländerna

I den femte VM-matchen kom den första förlusten. Sverige inledde respektingivande mot Nederländerna, direkt efter paus kom djupdykningen med anfallsbekymmer. Tiden rann ut för ett sista kvitteringsförsök och U20-landslaget föll med 22–23.

Förutsättningarna, gruppfinal i huvudrundan, skvallrade om hög intensitet. Sverige gick upp mot en europeisk nation för första gången i VM.

Det blev produktiva kontringar att hantera i hemjobbet, en tajtare matchbild – och svenskt nederlag med mycket nerver inblandat i slutspurten.

Sverige tog kommandot via ett miniryck och ledde med två bollar efter första kvarten. Tyra Schjött gav blågult bud på mer när hon fick släppa in en straff på returen och var på ytterligare ett par försök från sju meter.

Framåt fick niometerskedjan fin träff med Axnér främst i skytteledet. Emma Nuhanovic blev första avlösare till startuppställningen och låg bakom tre måls ledning.

Duellen tappade lite tempo under tio minuter fram till paus. Sverige blev aningen mittcentrerat men jobbade på och Nederländerna fick dåligt betalt för sina spelvändningar. Försvarsplus förstås men Schjött stack ut med närmare tio, varav flera kvalificerade räddningar till 12–10 i paus.

Sverige var mer stabilt på nio meter och fick till bättre spelföljder – så långt. I början av andra halvlek såg Nederländerna till att stänga defensivt, landslaget kom in i måltorka och drog på sig utvisningar.

Bianca Schanssema i motståndarmålet visade på styva linan bland annat på straffar. Det gav 1–5 i baken under tio tunga minuter.

Nuhanovic löste till sist upp knutarna men Nederländerna spelade ut och fick också upp kontringsfarten.

Sverige bytte målvakt till Hanna Popaja och kunde börja en sen uppryckning från 16–20 i matchminut 50.

Tyra Axnér gick direkt på mål i en pigg period och bröt också Schanssemas straffmagi. Bara ett måls underläge (19·20), då höll Nederländerna ut genom några viktiga anfall och kunde måla genom Lois van Vliet. Sexmålsskytten Kim Molenaar satte in stöten, straff och svensk utvisning så att Nederländerna avvärjde det sista hotet.

Sverige slutar tvåa i huvudrundan och inväntar sitt kvartsfinalmotstånd, som blir klart tisdag kväll. På torsdag ställer U20-landslaget upp för att nå medaljmatch i VM.

OBS! Sverige ställs mot Tyskland, torsdag 20.30.