Sverige avslutade U19-EM med seger

Maja Fredén – landslagsdebut som etta i den interna skytteligan. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån.

Sverige summerade U19-EM med tre segrar och fyra förluster. Det bästa fick komma sist när landslaget svingade sig upp på hästen efter en tung start. Efter 25–24 mot Portugal slutade Sverige på 13:e plats.

Raka nederlag genom gruppspelet och tidigt i mellanrundan skickade U19-damerna mot mindre attraktiva matcher och placering långt ner på skalan.

– Vi är inte nöjda med placeringen, så resultatmässigt kan vi inte vara nöjda med det här. Men våra prestationer och spel blev bättre. Vi jobbade hårt som tusan för att de skulle bli bättre för varje match och träning, sade Joel Tulldahl till handbollslandslaget.se.

Förbundskaptenen fick dock uppleva vändpunkten och det gemensamma arbetet som ledde Sverige mot en värdig slutpunkt. Till sist med svar på tal kontra Portugal som kapade två poäng från de blågula ambitionerna tidigare i turneringen.

– Vi hade ett spel där vi visste att vi skulle komma i läge och så vände vi på det och låg i förarsätet i mitten på andra och framåt. Vi drogs med lite skador så vi fick matcha hårt men spelarna klarade av det och stod upp bra, sade han till handbollslandslaget.se om den avslutande matchen.

Tulldahl om hela mästerskapet:

– Nånstans är det ganska blandade känslor där vi fick en skön avslutning med tre raka vinster. Vi fick revansch på Portugal och hittade mer hur vi vill spela, men det är tråkigt att vi inte är med och fightas om de högsta placeringarna, sade han till handbollslandslaget.se.

Nederländerna och Ungern möts i finalen söndag kväll (17.30) i Györ. Bronset går till antingen Norge eller Ryssland.

Sverige–Portugal 25–24 (9–10)
Sverige
: Maja Fredén 7, Ebba Wallenberg 4, Jackie Moreno 3, Elma Örtemark 3, Louise Rundcrantz 3, Lina Cardell 2, Wilma Schelin 2, Moa Boqvist 1.
Portugal: Joana Resende 9, Eulalia Silva 4, Filipa Barbosa 3, Beatriz Fabiana Sousa 3, Ines Duarte 2, Beatriz Figueiredo, Ines Laranjeira & Sandra Ramos alla 1.

Svenska skytteligan i EM
Maja Fredén 24
Jackie Moreno 21
Louise Rundqrantz 16
Isabelle Andersson 15
Lina Cardell 13
Elma Örtemark 12
Malin Sandberg 11
Cajsa Sällström 10

Länk: 13:e plats för Sverige i U19-EM