Sista målet avgjorde vid svensk förlust i SOC

Isabelle Andersson. Foto (arkiv): Christoffer Borg Mattisson.

Scandinavian Open i Märsta erbjuder tre matchtillfällen som förberedelse till stundande U18-VM i Polen. I det första hade Sverige greppet med tio minuter kvar att spela men Sydkorea svingade sig tillbaka till blågul uddamålsförlust.

Den bästa svenska målskytten, Isabelle Andersson dominerade med tre fullträffar när 18–17 blev 21–18 på tavlan. Debutanten och högersexan Lina Cardell hade inga nerver när hon lade in 22–20 efter 54 minuter.

Bara knuten kvar. I den nervdallrande avslutningen skakade de svenska händerna mest med tappat försprång och förlorad match som följd.

– I det sista anfallet var vi en man mindre och tog ut målvakten för att kunna köra sex mot sex-spel, antingen för att avgöra eller för att spela av tiden. Istället tappar vi det och släpper in en boll. Lite surt men samtidigt behöver vi sådana här test inför VM, sade Niklas Harris till Handbollskanalen.

Hans landslag prövades dessutom rejält i spelet av helt oscoutade motståndare.

– Varken vi, det norska eller danska landslaget har någon film på deras U18-tjejer som är i Europa för första gången. Vi visste inte hur de skulle spela.

– De möter oss med extremt högt 3-2-1, snabba avkast och jättesnabb rolig handboll. Vi får jobba hela matchen, sade Harris.

Han matchade laget friskt. Alla tre målvakterna var inne och Wilma Schelin fick stort förtroende i sin landslagspremiär som trea i försvaret och mittsexa.

Isabelle Andersson gjorde sju mål, men det blev bara nära nog och Harris hade svårt att släppa upplösningen.

– Vi leder med tio minuter kvar, men de gör det bra och vänder snabbt. Bra utbildning, men samtidigt gnager det att vi inte vinner, sade Harris som istället får sikta på seger över mer bekanta lag, Norge och Danmark i helgen.

– Det vore något det, vi har aldrig slagit dem tidigare, sade förbundskaptenen. 

Sverige–Sydkorea 23–24 (12–11)
Sverige: 
Isabelle Andersson 7, Malin Sandberg 4, Amanda Sjöstrand Hallman 4, Kajsa Dahlberg 3, Lina Cardell, Jackie Moreno, Cornelia Dahlström, Nina Dano och Wilma Schelin alla 1.
Sydkorea: Lee Daeun 6, Choi Gyeong-Bin 4, Oh Ye-Dam 3, Kim Su-Min 2, Jo Eun-Been 2, Park So-Youn 2, Yun Ye-Jin 2, Woo Bitna, Son Mink-Yong & Kim Ji-Hyun alla 1.

U18-landslagets matcher i Scandinavian Open
27 juli Sverige–Sydkorea 23–24
28 juli Sverige–Norge (18.00)
29 juli Sverige–Danmark (13.00)