Snygg avslutning av de svenska U20 herrarna

Kapten Hallbäck hotar det serbiska försvaret under EM i Danmark Foto: EHF

Sverige slutar på trettonde platsen i årets U 20-EM i Danmark sedan Serbien besegrats i placeringsmatchen 13/14 i Kolding på lördagseftermiddagen. De blågula segersiffrorna skrevs till hela 32-21 efter 16-6 i paus.

Svenskarna visade direkt att man skulle sälja sig dyrt mot Serbien. Man visade att man hade förlorat färdigt i detta EM och satte full gas i inledningen. Med ett enkelt spelval, men flera varianter, löste man relativt enkelt upp den serbiska försvarslinjen. William Bogojevic, som hittills haft ett tungt mästerskap och som för dagen ersatte skadade Felix Claar i startsexan, fick mycket plats och utrymme och det ska man inte ge honom. Sju fina spelmål från hans bössa denna eftermiddag och bäste målskytt.

Försvarslåset Niclas Paradis och Marcus Sjöbrink gjorde åter en stabil insats i försvarsarbetet och såg till så att Andreas Björkman-Myhr längst bak fick en dräglig arbetssituation. Andreas gjorde en fin avslutning på mästerskapet och noterades för sjutton räddningar och fick priset som bäste svensk.

– Första halvlek i dag var ju fantastiskt bra i dag. Vi fick ju riktig träff på dem och leder med tio mål i halvtid, så det var ju inget snack, säger förbundskapten Ulf Nyström.

– Killarnas koncentration och fokusering hela vägen in är ju hedervärd på alla sätt och vis. Kul att de tar matchen på allvar även om det varit tungt och svajigt tidigare och att vi har fått jobba hårt för att vi skall komma på banan igen. Så det skall de ha all heder i världen av.

– I dag tycker jag Andreas Björkman-Myhr, som inte har spelat på några dagar, var riktigt bra. Han fick chansen att starta mot Serbien och gör en bra match, och fick visa upp sig från sin bästa sida som  avslutning på den här turneringen. Det  var kul för Andreas skull, tycker jag.

Målskyttar Sverige: William Bogojevic (Sävehof) 7, Linus Andersson (Ystads IF) 5, Emil Hansson (Eskilstuna Guif) 5, Johan Dahlin (Ystads IF) 3, Nikola Djordjevic (Redbergslid) 2, Marcus Pedersen (Eskilstuna Guif) 2, Fredrik Olsson (Skånela) 2 (2), Anton Hallbäck (Ystads IF) 2, Lukas Sandell (Ystads IF) 2, Niclas Paradis (Lugi) 1, Oskar Cosmo (OV Helsingborg) 1.

Priset till lagets bästa spelare: Andreas Björkman-Myhr

Förbundskaptenen sammanfattar mästerskapet

– Sammanfattar jag turneringen så är det klart att vi åker ju inte till EM för att komma på trettonde plats. Det är inget snack om den saken.

– Detta är ett lag som kommit trea på ungdoms-OS, femma på EM och femma på VM tidigare, och vi hade högre förväntningar på etta EM än så, det är ju inget att ”sticka under stolen” med. Vi hade  förhoppningar att kunna ta oss ytterligare ett pinnhål upp i det här mästerskapet, men det är bara att konstatera, och som jag sagt tidigare, vi hamnade i en väldigt svår grupp med Tyskland som slog ut världsmästarna Frankrike i semifinalen och Kroatien som också gick till semifinal.

– Vi kan ju inte alltid förvänta oss att vi skall springa hem alla matcher. Det gäller att spela bra handboll och det gjorde vi inte tillräckligt långa stunder i matcherna i gruppspelet, så därför räckte vi inte till, avslutar förbundskaptenen Ulf Nyström.