Simon Möller om uppskjutet U20-EM

Simon Möller. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Covid-19-pandemin sköt upp de flesta sportarrangemang som skulle ha spelats under sommaren. Sveriges U20-landslag skulle ha deltagit i U20-EM nu i augusti men får istället försöka försvara sitt guld i januari nästa år. Simon Möller var med senast Sveriges 00/01 landslag tog guld i EM 2018 och han hade gärna upplevt den känslan igen.

Simon Möller har spelat för Sävehof under hela sin handbollskarriär. Redan som 17-åring blev han uppflyttad till klubbens A-lag där han spelar än idag. Förutom spel i Handbollsligan har Möller även representerat Sveriges framgångsrika 00/01 landslag vid flera tillfällen. Möller var bland annat med och vann både European Open 2017 och U18-EM 2018.

Simon Möller i Sveriges mål under European Open 2017. Foto: Roger Siemund/Japhifre

I sommar skulle U-20 EM ha spelats i Italien, men det fick skjutas upp till följd av Covid-19-pandemin. Sverige skulle ha deltagit i det mästerskapet och får nu försöka försvara sitt EM-guld i början av nästa år istället.

Simon Möller är en av kandidaterna till att vakta Sveriges mål under det mästerskapet. Han berättar att han gärna hade upplevt ett EM-guld igen.

– Det var riktigt coolt när vi vann EM-guldet 2018. Vi hade mycket publik på plats också. Det var en upplevelse jag gärna hade varit med om igen.

Simon Möller tror att 00/01-landslagets framgång till stor del beror på att de är en väldigt bra grupp.

– Vi lärde känna varandra fort och kom varandra väldigt nära. Jag kände redan efter rikslägren och European Open att vi hade något spännande på gång. Vi fick ihop en bra grupp som trivdes med varandra direkt, därför tror jag att det gick så bra, säger han och fortsätter:

– Sedan är det såklart väldigt många bra handbollsspelare i gruppen också. Jag menar Valter Chintz var ju med och han har ju gjort landslagsdebut på seniornivå nu. Jag tror att 00/01-kullen är en stor kull med många duktiga spelare.

I våras när Covid-19-pandemin bröt ut fattade Möller ganska snabbt att det inte skulle bli något mästerskap under sommaren för U20-landslagets del.

– När jag såg utvecklingen förväntade jag mig inget annat än att det skulle bli uppskjutet, framförallt eftersom U20-EM skulle ha spelats i Italien. Men jag tänkte inte så mycket på landslaget till en början eftersom vi stod inför ett slutspel med Sävehof när allt bröt ut. Sedan när man såg utvecklingen förstod man att det inte skulle gå att spela i augusti, säger han och fortsätter:

– Att få spela EM med U20-landslaget var ett av mina delmål under förra säsongen, så det var tråkigt att det blev uppskjutet. Jag tycker dock att det var bra att de sköt upp det istället för att ställa in. Nu får alla en ny chans att visa upp sig under hösten. Det tycker jag ändå ska bli kul och jag ser det som en rolig utmaning.

Simon Möller i en match med Sävehof. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Nu när U20-EM spelas i januari finns det en chans att U20-landslaget tappar några spelare till A-landslaget, de spelar nämligen VM samtidigt i Egypten. En av lagets stora stjärnor från U18-EM, Valter Chrintz, har redan hunnit med att debutera för A-landslaget i EM tidigare i år.

– Det är en duktig kull och det finns absolut en chans att någon kommer att vara uttagen till A-landslaget, till exempel Valter Chrintz som redan har gjort A-landslagsdebut. Det blir ett stort tapp isåfall, men jag tror att det kommer bli bra ändå, berättar Simon Möller.

I 00/01 kullen finns många duktiga målvakter som spelar på elitnivå, bland annat Redbergslids Kristian Zetterlund och Skövdes Fabian Norsten. Möller själv hoppas på att kunna ta en plats till U20-EM i januari.

– Jag behöver prestera på en väldigt hög nivå för att kunna ta en plats. Det finns många duktiga målvakter i både Handbollsligan och Allsvenskan som håller en hög nivå. Jag ska prestera så bra jag kan under hösten, då kanske jag har en chans att få uppleva ett EM-guld igen, det vore så häftigt.