Nya förbundskaptener till U-landslag

Caroline Friberg under sin aktiva karriär. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån.

Årgångarna med spelare födda 2008 och 2009 bildar på sikt svenska U-landslag. Det är redan klart att herrarna får Björn Sätherström som förbundskapten, damerna får dubbelkommando i Caroline Friberg och Frenne Båverud, meddelar handbollslandslaget.se.

De lovande lirarna kan utvecklas i egen takt, sommaren 2025 har damerna mästerskapspremiär i U17-EM medan herrarna siktar på U18-EM året därpå.

Två av ledarna med nya uppdrag är bekanta i förbundskaptenskretsar. Båverud coachade U17-damerna och Sätherström ledde U19-herrarna till och med sommarens turneringar.

Friberg kommer med andra perspektiv på tränarfronten. Spelarkarriären, från Lindeskolans IF till fyra elitklubbar pågick fram till 2019. Sedan dess har den tidigare mittsexan förkovrat sig i idrottspsykologi och avverkat tränarutbildningar i fem steg.

– Det är superspännande och känns som en härlig utmaning. Det ska bli jättekul och tryggt att jobba tillsammans med Frenne och hitta våra olika roller i ledarskapet och få arbeta med framtidens spelare, säger hon till handbollslandslagets officiella hemsida.

Landslagschefen Hanna Fogelström konstaterar att strukturen är på plats för kommande erfarenheter i blågul tröja.

– Björn och Frenne har tidigare lett landslag och där får vi en kontinuitet som är viktig då de är väl insatta i förbundets verksamhet med ett inledande fokus på utbildning och utveckling och senare på prestation och resultat.  Caroline är ny i rollen som förbundskapten, men har en lång erfarenhet som elitspelare och gör en långsiktig satsning på sin tränarkarriär, säger hon till handbollslandslaget.se.

Länk: Klart med förbundskaptener till kommande U-landslag