Niklas Harris efter EM-lottningen: ”Rent spontant är det lite av en mardröm”

Niklas Harris. Foto: Christoffer Borg Mattisson / borg-mattisson.se

Norge, Rumänien och Portugal blir blågula motståndare i U19-EM i juli. Förbundskaptenen verkar få lika nära till bendarr som sprudlande förväntan när Handbollskanalen underrättar honom om lottningen. – Tufft men inte omöjligt, säger Niklas Harris.

Norge den 11 juli är först ut för Sveriges del i den starkt besatta D-gruppen.

– Vi har aldrig slagit dem, spelat oavgjort en gång i ScandIberico, konstaterar Harris när grannlandet och den nordiska dominanten kommer på tal.

Rumänien ger kanske lite skönare vibbar – ni slog dem i VM ifjor?

– Ja, det är klart att det är goda minnen. Sen kommer jag också ihåg att vi ledde i paus med sex bollar i EM året innan och förlorade. Sen vann vi nästan på omvänt sätt i VM, en tuff motståndare.

Portugal sist ut i gruppspelet?

– Vi har mött dem och vunnit två gånger i rad. De spelar annorlunda, aggressivt och väldigt frejdigt. Vi har ändå haft problem att springa ifrån dem, säger Harris innan han kommer på sig.

Utfallet i lottningen till mästerskapet innebär också speciella förberedelser.

– Vi spelar SOC i Norge en vecka innan EM, då möter vi både Norge och Rumänien, fortsätter förbundskaptenen.

Byter ut halva laget
Ramarna för turneringen i Györ är klara. Återstår för Harris och lagledningen att få ihop sin trupp.

– Vi har uppdrag från förbundet att byta ut halva laget till den här sommaren. Under vårt läger i Lund (22-24 mars) och senare under fyra dagar i Halmstad kommer vi att titta på en hel del nya spelare.

Hur kommer ni att tänka i uttagningen?

– Det finns en del att beakta. Bland annat ser vi på hur hård belastning spelarna har under säsongen. De som spelat mycket i klubblagen och även varit med i Europa kanske behöver stanna hemma och träna i sommar och komma tillbaka till VM nästa år. Sen kan det bli tufft slutspel: fem kvartar, fem semifinaler och fem finaler för någon som vi behöver fundera över. Men det är många saker att väga in och det går inte att vara kategorisk bara för att man gjort två bra mästerskap med oss, säger Harris.,