Laginsatsen stack ut när Sverige slog Litauen

Bild: Ava Ekström, Sverige. Foto: Christoffer Borg Mattisson.

U16-landslaget gick i elden för femte gången i European Open och besegrade Litauen med 28–21. Bakom siffrorna låg en insats där Sverige verkligen blev ett lag, drev varandra till framgång i en stark avslutning.
– Vi har energin, växer och blir bättre och bättre, sade Patrik Svarvén till Handbollskanalen.

Ärligt talat kunde det kanske bara bli bättre. Förbundskaptenen hade få positiva tankegångar om det som föregick pausen i Valhalla Sporthall.
– Jag är fruktansvärt besviken på första halvlek, tycker inte att vi var riktigt vakna. Energin saknades på planen och för den delen på bänken.

Utgångsläget, 10–11 var ändå okej. I värderingen av vändningen till 28–21 måste man också ha med sig att det var U16–spelare som gjorde det, tillsammans.
– Det är inte lätt att göra en förändring när vi kliver ut så halvdant. Men det är just det vi tar upp efteråt, vår lagsammanhållning. Det var inget gnäll, ingen letar efter ursäkter och det finns en sådan vilja att göra mål, sade Svarvén.

Nina Koppang toppade med fem mål, mittsexan Ava Ekström (HK Silwing/Troja) och Jennifer Johansson (Kärra HF) på vänsterkanten nätade fyra gånger var. Totalen imponerade desto mer, arbetsinsatsen var stor över hela linjen.

Litauen hade en tolvmålsskytt, Silvija Mackonyte?
– Om vi skulle gå 100 procent för att vinna matcherna skulle vi plocka bort sådana spelare. Vi jobbar med vårt på olika sätt, utan att skära bort spelare, sade Svarvén.

Nästa motståndare, Färöarna (onsdag 19.00) har Svarvén och lagledningen klädsam koll på.
– Vi försöker filma och titta lite på de olika lagen men vi hinner inte med allt, kan inte sitta i hallen tolv timmar per dag. Vi vill inte förändra vårt spel för mycket, kan inte anpassa oss efter motståndare även om vi gör det till viss del, sade han.

10 000-kronorsfrågan: de tidigare tävlingsdagarna har ni vunnit och sedan förlorat. Hur löser ni nästa uppgift?
– Vi ska absolut bryta trenden. Idag får vi lite längre vila än tidigare, får återhämta oss och det blir min roll att skapa energi i gruppen. Vi ska känna trygghet i spelet, ha energi och fart, sade Svarvén till sist.

Sverige–Litauen 28–21 (10–11)
Sverige: Nina Koppang 5, Ava Ekström 4, Jennifer Johansson 4, Elsa Kjellgren 3, Minna Eklöv 2, Johanna Östblom 2, Ida Rahunen Sembe 2, Hanna Wedenby 2, Cindy Darrell, Kaja Stojilkovic, Johanna Gunnarsson & Elsa Åsberg alla 1.
Litauen: Silvija Mackonyte 12, Gabriele Skilandyte 3, Dominyka Andronik 2, Ula Vienazindyte 2, Mante Voskresenskaja & Ugne Jaskauskaite båda 1.

Resultat European Open (Sveriges grupp i mellanrundan)
Sverige–Litauen 28–21
Norge–Färöarna 19–15
Mellanrunda 4–5 juli.
Placeringsmatcher och final spelas den 6 juli.