Kul om vi kunde ta medalj

Foto: Annette Andersson

Fem dagar kvar till U19EM i Slovenien drar igång (27/7). Åtta debutanter i truppen jämfört med U18VM. En ny tränarkonstellation där Erik Larholm och Ola Månsson delar på förbundskaptensjobbet. ”Vi har vunnit fem av sex matcher med det här laget under 2017” konstaterar Erik Larholm. 

Längre ner hittar du kommentarer från både Danmarks och Norges förbundskaptener.

Målsättningen inför träningsturneringen SOC var att vinna 1-2 matcher och den är uppfylld. En klar seger över Island (29-21) och allra första segern över Norge (24-17). Danmark blev för tuffa i den sista matchen (22-31).

– Jag är mer än nöjd med de här dagarna i Helsingborg. Vi har fokuserat på anfallsspelet. Att få kollektivet att komma igång med boll efter olika lång ledighet.

Totalt fem bollpass och ett träningspass på gym. Arbete med samspel, timing och spelförståelse under bollpassen.

– Det är väldigt roligt att jobba med det här laget. Spelarna har gjort snabba framsteg under samlingen.

Erik Larholm poängterar att det som är viktigast just nu är den inledande matchen mot Nederländerna. Uppgiften för spelarna fram till samlingen på Kastrup, Köpenhamns flygplats, på onsdag (26/7) är att fortsätta med sin fysträning och spela handboll med den egna truppen eller ett annat lag som är igång med sin försäsongsträning.

Vilka lag ser du som favoriter i U19 EM?
– Ryssland och sen Danmark. Efter dem kommer ett koppel av lag där vi är ett av dem. De andra är framför allt Ungern, Norge och Frankrike.

Han berättar vidare att Sverige hamnat på den tuffare halvan med Ungern, Norge och Ryssland. Medan Danmark fått en enklare grupp och halva. Enbart Frankrike ses på förhand som ett hot mot de regerande U17EM-mästarinnorna och U18-silvermedaljörerna fram till huvudrundan.

Målsättning för Sverige?
– Kul om vi kunde ta medalj, avrundar Erik Larholm med glimten i ögat.

Sveriges matcher i gruppspelet (grupp A)
27/7 kl 15 Nederländerna
28/7 kl 15 Rumänien
30/7 kl 13 Ungern


Coming star? Danmarks mittsexa Ida-Mare Dahl, matchens lirare mot Sverige. Foto: Annette Andersson

Danmarks förbundskapten Heine Eriksen är en rutinerad räv. Han klev in på posten som ungdomsförbundstränare 2002 och har drösvis med medaljer, flera guld, från U17EM, U18VM, U19EM och U20VM. Han är mycket nöjd med lagets spel i SOC, men att Danmark skulle vara en av förhandsfavoriterna till guldet håller han inte med om.

– Ryssland är favoriterna sen är där ett stort fält som kommer en precis efter. Vi är ett av lagen.

Han nämner Sverige och Norge och ser dem som möjliga motståndare i en semifinal. Liksom Ungern, Rumänien och Frankrike.

– Det är helt annorlunda att spela i ett mästerskap. Jämna matcher där både Sverige och Norge fokuserar ännu mer än nu i SOC.

Precis före turneringen i Sverige var Danmark nere i Ungern för att möta lag med en annan spelstil än den skandinaviska. Det blev två segrar (Slovenien och Rumänien) och en oavgjord mot hemmanationen. Heine Eriksen berättar att man i Danmark arbetar annorlunda med ungdomslandslagen. Heine Eriksen och övriga i förbundskaptensgruppen börjar titta på lovande spelare från 14-års ålder. 6 förbundskaptener och 12 talangutvecklare finns på damsidan. Lika många har man hos herrarna.


Norges Line Ellertsen. En spelare som använder både höger- och vänsterhand när hon gör mål. Foto: Annette Andersson.

Norges förbundskapten heter Kenneth Gabrielsen och är till vardags tränare för topplaget Vipers Kristiansand. Laget som besegrade Larvik två gånger förra säsongen, först i seriespelet och sen i den ena NM-finalen. I SOC blev det en tredje plats och oväntat tufft i perioder mot Island.

– Vi är inte nöjda med matcherna. Mot Danmark spelade vi ostrukturerat, mot Sverige fick vi till försvarsspelet och mot Island kom vårt anfallsspel igång.

Han nämner att ingen av de normala startspelarna visat vad de kan under turneringen och pratar om att det sitter i huvudet, mentalt.

– Vi hade 27 skottmissar mot Sverige för att ta ett exempel. Kanske är det bra med motgång inför ett mästerskap, men jag hade velat att spelet satt bättre och fått mer tid innan mästerskapet.

Norge inleder mot storfavoriten Ryssland. Tufft.

På hemmaplan i sin roll som klubblagstränare vill han inte riktigt gå med på att Vipers är förhandsfavoriter.

– Jag tror att det rent allmänt kommer att bli en högre nivå på ligan. Flera landslagsspelare som kommit tillbaka, som Heidi Löke (Storhamar) och Katrine Lunde (Vipers).

Hans tips är att kampen om seriesegern kommer att stå mellan Larvik, Vipers och Storhamar med Byåsen som en outsider. Beröm ger han till Larvik som lyckats få en riktigt bra spelare att skriva kontrakt – Cassandra Tollbring.

– Hon blir intressant att få ha hos oss i Norge, avslutar Kenneth Gabrielsen och tillägger att med ungdomslandslaget är målsättningen en semifinalplats.