Koppang är bäst i två sporter: ”Handboll är nummer ett för mig”

Nina Koppang. Foto: Christoffer Borg Mattisson.

Det finns talanger och så finns det talanger. Nina Koppang är ungdomslandslagsspelare inom såväl handboll som fotboll och medan 16-åringen var iväg på landslagssamling med fotbollslandslaget blev hon uttagen till F16-landslaget i handboll. Handbollskanalen har pratat med den speciella talangen.

– Handboll är nummer ett för mig och det är den sporten jag satsar på. Samtidigt kommer jag alltid att älska fotboll, oavsett vilken nivå jag spelar på, berättar Nina Koppang för Handbollskanalen.

Koppang är född 2002 och redan under sommarens EOC visade högernian stor skicklighet för det svenska F16-landslaget. Samlingen då var lagets första och Koppang blev bästa målskytt för det svenska laget. I slutet av november är det dags för nästa landslagssamling då Sverige åker till Spanien för matcher mot just Spanien, Portugal och Norge. Nina Koppang är så klart uttagen till matcherna.

– Det känns jättekul, det är alltid stort att få representera sitt land och det är kul att så många lagkompisar från Sävehof är uttagna, säger Koppang och fortsätter:

– Vi har fått in några debutanter till den här samlingen, men det känns nytt även för oss som var med under den förra samlingen. Att vara iväg med landslaget är otroligt lärorikt eftersom man får höra andra tränare och spelares åsikter.

Koppang har gjort sig känd som en skicklig målskytt, men enligt henne själv har hennes fina målfacit inom såväl handboll som fotboll inte mycket med målsinne att göra.

– Jag skulle säga att jag kämpar väldigt hårt och det ger utdelning ibland, säger hon blygsamt.

– Men min inställning är att alltid gå för seger och jag hatar verkligen att förlora, med den inställningen kommer en del mål. Det är ju hur kul som helst att göra mål och det är något jag strävar efter.

Vad är roligast att göra, hattrick i fotboll eller tio mål i handboll?

– Gör man ett mål i fotboll kan det avgöra en hel match, men det kan det å andra sidan i handboll också. Att göra tre mål i fotboll är speciellt, men att göra en bra match i handboll och dessutom få in tio mål är svårslaget. Det är svårt att jämföra, säger hon och skrattar.

Nina Koppang har länge ansetts vara en stor talang inom både handboll och fotboll, men till slut måste en sport prioriteras. När 16-åringen i somras bestämde sig för att välja Katrinelund handbollsgymnasium tog hon ett stort steg mot handbollen. Flyttlasset gick samtidigt från Vadstena till IK Sävehof.

– Jag har blivit väl omhändertagen och jag trivs väldigt bra i Göteborg. Det är klart att jag saknar att vara hemma hos mamma och pappa, men de är bara två timmar bort.

– Jag trivs jättebra i Sävehof, de är otroligt duktiga på att utveckla spelare. Samtidigt är jag glad över att ha fostrats i Vadstena.

Jag gissar att du hade mängder av alternativ vad gäller val av gymnasium?

– Ja, det hade jag. Jag sökte lite innan Sverigecupen, men jag hade inget mål att börja på handbollsgymnasium. Jag sökte till Skövde, Alingsås och några andra i landet men Katrinelund kändes som det bästa alternativet. Skulle jag flytta hemifrån skulle det verkligen vara det bästa.

Hur tänkte du när det blev handboll och inte fotboll?

– Vi pratade väldigt mycket om det hemma, men när jag bestämde mig för att flytta var jag redan klar över att jag inte ville gå på fotbollsgymnasium. Samtidigt ville jag inte släppa fotbollen helt. Nu tillhör jag ett fotbollslag i Motala och jag tränar med Kopparbergs F19-lag. Men det är handbollen jag satsar på.

Koppang satsar på handbollen, men när Handbollskanalen pratar med 16-åringen är hon iväg på landslagssamling i Nederländerna, där hon gjorde tre mål i en match mot Lettland. Koppang berättar att handbollen hjälpt henne mycket i fotbollen – och vice versa.

– Spelförståelsen har hjälpt mig i båda sporterna, men handbollen har hjälpt mig otroligt mycket i fotbollen vad gäller den fysiska biten. Jag är starkare i närkamper och framförallt i bålen, inte bara i benen utan hela kroppen.

Stina Blackstenius, Nina Koppangs halvsyster, var precis som Nina en stor talang i båda sporterna. När Blackstenius tvingades välja blev det fotboll, nu ser Nina ut att göra tvärtom.

– Vi har en väldigt nära relation så vi pratar mycket om det, hon var ju i samma sits som jag är nu och har berättat för mig att hon saknar handbollen. Jag vill inte känna att jag saknar fotbollen, även om det är handboll jag satsar på, säger hon och avslutar samtidigt med att berätta om sina stora förebilder inom handbollen.

– Nathalie Hagman har en väldigt cool spelstil och Bella Gulldén ser handboll på ett annat sätt. Det är framförallt de två.