Katastrofal inledning fällde de svenska U20 herrarna

En flygande holländare passerar ett svenskt mittförsvar Foto: EHF

Sverige förlorade mot Holland med 23-27 efter 9-16 i pausen när mellanrundan om placeringarna 9-16 i U 20-EM i Kolding i Danmark avslutades på onsdagskvällen. Förlusten betyder att Sverige får avsluta EM med att spela om placeringarna 13/16.

Det blev en match där de många tekniska felen och de missade skotten fällde Sverige. Den boost man borde ha skaffat sig i och med segermatchen mot Makedonien var som bortblåst. Istället fick man en katastrofal inledning med 2-8 redan efter tio minuter och förbundskaptenerna fick snabbt ta timeout. Tyvärr fick den ingen större effekt, även om man inte släppte iväg holländarna längre, men man kom heller inte närmare. Självförtroendet verkade ha fått sig en ordentlig knäck. En ny timeout efter tjugo minuter fick lite bättre effekt och när man provade 7-6 i anfallet så jobbade man sig något närmare siffermässigt. Men en olycklig avslutning, där man fumlade med bollen i anfallet, bjöd man holländarna ett antal gånger på en tom kasse och avståndet i paus var hela sju mål.

Andra halvleks början fortsatte lite som den första hade slutat. Stressade anfall med dåliga avslut och tekniska fel gjorde att motståndarna kunde öka på avståndet ytterligare lite. Inte förrän efter den sista timeouten, efter 45 minuter då Sverige provade med lite offensivare försvar och punktspel vid holländsk utvisning, blev man något effektivare. Ett tag var man så pass nära som 21-23 och besittning av bollen, men lyckades tyvärr inte skaka holländarna till fler misstag. Istället rann det iväg på slutet och när slutsignalen ljöd var differensen fyra mål.

– Detta var illa, vi var erbarmligt dåliga i första halvlek och då skapar det en massa frustations-situationer. Men jag tycker att vi åtminstone försöker i andra halvlek, men avståndet till dem är då för långt, summerar en smått bister förbundskapten Ulf Nyström.

– Det är ju ett europamästerskap vi spelar och då gäller det att spela på en mycket högre nivå än vad vi mäktade med i dag. Det är inget att snacka om, säger Nyström.

– Jag tycker i alla fall att Anton Hagvall i målet återigen håller uppe spelet bakåt, vilket gör att vi åtminstone har en chans att komma igen på slutet. Jag tycker även att Niclas Paradis igen är bra, han jobbar på i försvaret och gör så gott han kan, säger Nyström.

– Men i det stora hela är det många som underpresterar i dag. Vi missar fantastiskt många lägen, gör många tekniska fel, tappar helt obegripliga bollar och missar tre straffar. Men någonstans gäller det alltså nu att komma tillbaka. Det är alltid så på ett mästerskap, ett antal matcher skall slutföras och oavsett resultatet, så gäller det att mentalt klara av matcherna, släppa dem och sedan gå vidare, avsluter Nyström.

Målgörare Sverige: Lukas Sandell (Ystads IF) 5 (2 straffar), Anton Hallbäck (Ystads IF) 4 (2), Markus Sjöbrink (Eskilstuna Guif) 4, Jonathan Edvardsson (Sävehof) 3, Fredrik Olsson (Skånela) 3, Linus Andersson (Ystads IF) 1, Emil Hansson (Eskilstuna Guif) 1, Niclas Paradis (Lugi) 1, William Bogojevic (Sävehof) 1.

Priset till lagets bästa spelare: Jonathan Edvardsson.

Ni som saknar Felix Claar i målprotokollet har noterat helt rätt. Felix har problem med ett lår och spelade sparsamt mot Makedonien och tvingades vila helt mot Holland. Förhoppningsvis är han tillbaka till fredagens match. Felix är en bärande tvåvägsspelare och hans målfarlighet behövs i det svenska anfallsspelet.

Nu ställs Sverige mot Ryssland på fredag, kl. 15.30. Ryssland kom sist i parallellgruppen av mellanrundan och har förlorat alla sina fem spelade matcher hittills. Å andra sidan har Sverige bara vunnit en av fem.

Vid vinst väntar match om placeringarna 13/14 annars blir det till att undvika jumboplatsen.