Karl Wallinius inför SOC – hoppas på större roll

Karl Wallinius. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån (arkiv).

U20-landslaget samlas för att ladda upp inför EM. Ett stort antal spelare har vanan inne sedan VM ifjor, så också Karl Wallinius. Skillnaden är att han får lite mer normala förberedelser än senast.

ANNONS

I augusti 2017 hade LUGIs niometersman enbart planer på ledighet och klubbens träningsprogram. Efter ett telefonsamtal befann han sig istället på första flyget till Georgien.
– Det var bara att ställa om, en turnering istället för soffan, säger han obrytt till Handbollskanalen om upptakten till mästerskapsdebuten i U19-VM.

– Det var kul, vi blev bjudna på sponsormiddag och fick lära oss om matkulturen där.

Och på planen var du inhopparen som tryckte dit bollarna från första steget?
– Det var lite samma roll som fick i LUGI sen, en game changer. Bra att få den erfarenheten innan säsongen, trots att jag kom in så sent fick jag rätt så stort förtroende, fortsätter han.

VM stärkte också självförtroendet, Wallinius återvände till LUGI och stänkte in 61 bollar i Handbollsligan 2017/18.
– En lärorik säsong. Dels för att jag fick mer speltid, dels för att vi spelade Europacupen med någon betydelselös match där jag fick ännu mer speltid. I Europaspelet får man mer stryk, det är bra att få känna på det också.

Ditt skott blir mer och mer omtalat, hur har du utvecklat det i seriespelet?
– Jag har lärt mig mer mindgame med målvakten. Man kollar på sina videos, missar man två ska man sätta det tredje. Om målvakten vet var skotten kommer behöver man läsa av lite mer.

Du blev uttagen i ligalandslaget i höstas, hur var den upplevelsen?
– Rolig och lärorik. Man får ta in en annan syn på ens spel, extra ögon och jag lärde mig många nya saker. Lite mer uppstyrt försvarsspel och mycket flow i spelet framåt utan brytpass.

Efter VM och säsongen med LUGI väntar Scandinavian Open i Danmark (Kalundborg) följt av EM i det slovenska handbollsfästet Celje. Med en mer förberedd Wallinius i aktion.
– Denna gången har jag ju blivit uttagen innan mästerskapet, inte en dag före, ler han.

– Jag vet att Jerry (Hallbäck) har en plan med mig i spelet, sedan hoppas jag så klart att min roll blir ännu större denna gången.

En annan erfarenhet gör Sverige till ett bättre lag. Efter blandad konfekt i gruppspelet i VM fick man plötsligt fart med turneringsbästa, slog ut så långt övertygande Island och pressade Kroatien i kvarten till en slutlig femteplats.
– Gruppspelet ska man mest på ett bra sätt, i slutspelet var alla lite mer taggade och det var skön stämning när man spelar för att skicka ut lag.

EM med mellanrundans matematik får Wallinius känna på så småningom. Först väntar tre träningsmatcher på lika många dagar: Danmark, Norge och sist ut Tyskland som också står på andra sidan plan i EM-premiären.
– Det bästa skulle vara att få med sig två vinster på två matcher. Samtidigt, vinner man första behöver man inte känna någon större press överhuvudtaget. Inget av lagen är jättesamspelt och man vill göra det bättre och bättre.

Vad är styrkan i det svenska laget?
– Vi var starka ifjor också men nu är alla spelare vana vid Handbollsligans tempo och några har varit ute i Europa. Vi har många duktiga spelare i vårt kollektiv, säger Wallinius som den här gången kliver på mästerskapståget från den första träningen.

Från start – till slutet på en lång EM-vistelse?
– Det tror jag absolut, ler han.

U20-landslagets matcher i SOC
12 juli: Danmark–Sverige (20.00)
13 juli: Norge–Sverige (18.00)
14 juli Sverige–Tyskland (10.30)

ANNONS
Annonslänk: Kampen om SM-guldet har börjat - följ dramat på C More Mycket Sport.
ANNONS
ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here