Japan bröt Sydkoreas svit i U17-mästerskap

Japan firar ett efterlängtat guld. Foto: Asianhandball.org

Sydkorea hade en stark historik med åtta raka troféer. När Japan övertog tronen efter 24–23 i en spännande final var det första gången som något annat landslag knäckte storfavoriten i det asiatiska U17-mästerskapet.

Asian Handball rapporterar om turneringen som ägde rum i Noida, Indien 15–24 juli. Från början stod elva länder på deltagarlistan men Pakistan och Uzbekistan strök sig i sista stund.

Sydkorea dominerade den ena gruppen, inklusive 33–28 över Kina och 93 plusmål i de övriga duellerna med Nepal och Kazakstan. Japan var överhuvudtaget inte pressat, 39–18 mot värdlandet var den minsta segern på fyra gruppspelsmatcher.

Kina och Taiwan följde med till semifinal och var därmed klara för U18-VM nästa sommar. Det var chanslöst när Japan och Sydkorea gick på knock för finalplatserna med tolv respektive 20 bollar tillgodo.

Finalen hade betydligt mer härlig dramatik, Sydkorea ledde med 4–0 men Japan svängde till 12–9 vid pausvilan. Andra halvlek bjöd på fler tvära kast, 20-17 för Sydkorea var kvitterat med fem minuter från slutet. Japan gjorde ledningsmålen på slutet och jublade stort över uddamålstriumfen.

Japan tog över titeln från Iran som vann 2022-upplagan när Sydkorea stoppades av reserestriktioner under coronapandemin.

Länk: Japan claims maiden Asian Women’s Youth Handball Championship title