Italien och Spanien vann ungdomsmästerskap

Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån.

Samtidigt som Ungern briljerade och Sverige avslutade starkt till femte plats ägde ytterligare två U19-tävlingar rum i EHF-regi. Italien och Spanien höjde var sin pokal i Kosovo och Lituaen.

EHF Championship öppnar för landslagen som inte nådde till EM. Spanien var en ovanlig syn utanför Europatoppen, i gengäld dominerade laget stort i den tillgängliga konkurrensen. Det var visserligen tufft i gruppmötet mot Färöarna (29–28), Spanien vann de övriga matcherna med tvåsiffrig marginal inklusive reprisen i finalen mot just Färöarna.

Litauen knep brons på hemmaplan och höll Slovenien från pallen, samma inbördes ordning hade Polen och Slovakien i den andra tävlingen.

Italien imponerade med raka segrar men fick ta fram sitt yttersta i semifinalen mot Polen (24–23). Finalen mot Österrike var jämn fram till början av andra halvlek då vinnarlaget fann kraft för ett avgörande ryck med åtta raka mål. Efter 29–21 i slutändan sällade sig Italien till lagen med chans spela U20-VM nästa sommar.

Det finns en biljett kvar i fyrlagskvalet där även Spanien, Kroatien och Makedonien är med. Sverige säkrade sin VM-plats bland de 13 europeiska länder som kvalade in från U19-EM.