Inför U19-EM: Fredén i Kungälv om steget till seniorhandboll

Foto: Christoffer Borg Mattisson, Bildbyrån

Nästa vecka startar U19-EM i Ungern och Handbollskanalen har fått ett litet uppsnack med Håkan Fredén, tränare i Kungälvs HK.

En av de som skolat fram spelare till det svenska U19-landslaget är Håkan Fredén. Han har varit tränare för Kungälvs HK som bidrar med både Amanda Sjöstrand Hallman och Maja Fredén i truppen. Här får ni lite mer bakgrund från Håkan inför U19-EM i Ungern.

Hur står det till i Kungälvs HK?

Kungälvs HK är en liten klubb i sammanhanget och vi måste därför fokusera på att utveckla egna talanger vilket vi gör på ett fantastiskt sätt. Sedan en tid tillbaka startades Kungälvs HK:s akademi och det börjar nu ge frukt speciellt på flicksidan.

Det känns som om vi hittat rätt recept på att utveckla handbollstalanger. Vi har under några år haft full pott i USM Finalsteget på flicksidan med 3 lag på plats, vilket jag är väldigt stolt över. På pojksidan har vi fått med några spelare till de olika rikslägren så det känns som om vi är på gång även där.

Klubben har sedan några år tillbaka drivit handbollsprofilen på Mimersgymnasiet som bara ligger ett stenkast från vår hall och inför nästa år kommer profilen ersättas med en NIU-utbildning vilket borde locka ännu fler intresserade handbollsungdomar. Därför ser framtiden väldigt ljus ut.

Är du fortfarande engagerad som ledare för någon av Kungälvsspelarna eller någon annan av de uttagna?

Jag har inför nästa säsong valt att inte finnas kvar inom ledarstaben. Däremot kommer jag finnas kvar i klubben och hjälpa till på andra sätt inom vår organisation. Pontus Ward Wiklund som är huvudtränare i vårt SHE-lag utbildar Amanda Sjöstrand Hallman och Maja Fredén som i år representerar vår klubb i U19-landslaget.

Hur har det varit för spelarna att komma in i seniorhandbollen?

Klubben har en långsiktig plan på att slussa in våra juniorspelare via vår akademi ”uppåt”. Tanken är att man kan avancera från vår utvecklingstrupp som drivs av Peter Billing in i vår B-trupp där Göran Karlsson är ansvarig och sedan vidare in i vår A-trupp via ett lärlingssystem. Där tränar de som kommit längst handbollsmässigt samt visar ett stort driv ett par gånger i veckan med gruppen som har en högre handbollsnivå. På detta sätt blir inte steget så stort att komma in i A-truppen när det väl är dags att ta steget dit.

Vad tycker du om vägen fram till EM med träningsmatcherna och SOC?

Jag tycker det har sett bra ut när Niklas Harris matchat U19 mot flera SHE-lag och Allsvenska lag. Jag trodde att de skulle ha det mycket tuffare än vad det faktiskt varit.

Är det någon spelare i det svenska laget du tror kommer ha extra stor betydelse för laget?

Det finns alltid spelare som är viktigare än andra men totalt sett gäller det att ha bra spelare på alla positioner. Kommer försvarsspelet och målvaktsspelet att fungera kommer U19 att gå långt.

Vad tror du att det svenska laget har som sin största utmaning?

Ett EM håller på väldigt länge och det gäller att både kroppen och huvudet orkar hela turneringen. Utmaningen blir att hålla ihop det fysiska och mentala hela turneringen.

Vad behöver man få till i laget för att kunna gå långt?

Som jag varit inne på tidigare måste försvarsspelet och målvaktsspelet fungera för att vi skall gå riktigt långt.

Tror du på medalj?

Marginalerna är små i handboll och kommer vi bara igång bra i turneringen och får ett bra genrep i SOC kan vi gå hur långt som helst.

Sveriges trupp till U19-EM
Målvakt:
Josefine Hultberg Dahlgren, Spårvägens HF, 25 U-landskamper/0 mål
Tilda Espling Ek, HK Aranäs, 12/0
Catrin Axelsson, Spårvägens HF, debutant
Vänstersex:
Jackie Moreno, Skuru IK, 16/27
Louise Rundqrantz, IK Sävehof, 2/1
Mittsex:
Amanda Sjöstrand Hallman, Kungälvs HK, 26/56
Wilma Schelin, Skuru IK, 12/6
Högersex:
Ebba Wallenberg, Lugi HF, 25/37
Lina Cardell, IK Sävehof, 12/9
Vänsternio:
Isabelle Andersson, Skuru IK, 26/162
Cajsa Sällström, IK Sävehof
Maja Fredén, Kungälvs HK, debutant
Mittnio:
Emma Wahlström, Skövde HF, 12/4
Elma Örtemark, Skövde HF, 5/2
Högernio:
Malin Sandberg, Önnereds HK, 24/41
Moa Boqvist, Önnereds HK, 7/4

EM I GYÖR, UNGERN
11 juli: Norge (14.15)
12 juli: Rumänien (16.30)
14 juli: Portugal (16.30)
16–17 juli: Huvudrunda
19 juli: Semifinaler och placeringsmatcher (9–16)
20 juli: Placeringsmatcher (9–16)
21 juli: Final, bronsmatch och placeringsmatcher (5–8)

Källa: Handbollslandslaget.se

1 kommentar

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here